Hlavní obsah

Vzpoura proti Gretě v podání německého tuniče. Založil Pátky pro kubaturu

Právo, Vladimír Plesník, Hamburk

Christopher Grau (39), zvaný Chris, nezastírá, že je osobní. Jedním dechem připouští, že hlasitě zatleská, pokud obří znečišťovatelé ovzduší třeba v USA či Indii dostanou náhubek či pokud přijdou ke slovu technologie ohleduplnější k uhlíkové stopě. Ale na německá auta si sáhnout nenechá. „Nebude skákat, jak švédská dívenka s dokončenou základkou píská,“ ubezpečuje.

Foto: DPA

Chris Grau

Článek

Onou „švédskou dívenkou“ nemá na mysli nikoho jiného než Gretu Thunbergovou (16), zakladatelku hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) a neústupnou tvář tažení za odvrácení či přinejmenším zbrzdění klimatických změn.

Chris se živí tím, že ve své firmičce se třemi zaměstnanci „tuní“ auta. Za poslední kapku, kterou přetekl pohár, považuje Gretin proslov na zářijovém klimatickém summitu OSN v New Yorku. „Podivný, plačtivý, agresivní výlev zakaboněné, nepřátelsky naladěné školačky,“ vysvětluje v televizi RTL.

„Jsme víc!“

Její slovní obrat How dare you (Jak jste se opovážili) vmetený do tváře zkoprnělým světovým státníkům Chrise nadzvedl. Předchozí hesla, jež se zapsala světu do paměti, vyznívala totiž pozitivně, možná až optimisticky – ať už tři chytlavá slůvka Yes, we can (Ano, můžeme), která dostala Baracka Obamu v roce 2008 do Bílého domu, nebo Wir schaffen das (Zvládneme to!) kancléřky Angely Merkelové v uprchlické krizi roku 2015 o sedm let později.

Tvrdší daň za koupi starších aut? Svaz chce rozšířit ekopoplatek

AutoMoto

„S otevřením hranic pro každého, kdo chtěl přijít, jsem bytostně nesouhlasil. Její poselství však nepřinášelo ani hysterický názorový teror, ani apokalyptické zúčtování,“ má jasno Grau. Možná to byl zprvu jen žertík, avšak buď jak buď, dal dohromady facebookovou skupinu Fridays for Hubraum, tedy Pátky pro kubaturu nebo poněkud volněji Pátky pro šestiválce.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Šestnáctiletá švédská aktivistka Greta Thunbergová na klimatickém summitu v New Yorku

Vytkl si jednoduchý cíl: získat ve Spolkové republice víc příznivců, než kolik se podařilo Gretině odbočce. Klaplo to až neuvěřitelně: za pouhé čtyři dny se počet stoupenců vyšplhal na 394 294, zatímco Fridays for Future se mohl pochlubit 75 078 lajky. „Jsme víc!“ jásal pak Grau.

„Změna klimatu je odvěká, co lidská paměť sahá. My Němci nemůžeme spasit svět na úkor tisíců pracovních míst, Už teď životní prostředí může každý, kdo chce, chránit v rámci svých možností,“ dodal.

Kdo seje vítr 

Většina příznivců platformu uvítala jako názorové kolbiště té části Německa, které se nesmiřitelný nátlak klimaaktivistů příčí. „Někdo mi v noci polepil SUV nálepkami Na pranýř s tebou, ty lotře! a na přední sklo nastříkal Jsem egoistická svině. Žijeme snad v právním státě chránícím soukromý majetek, a tak jsem zavolal policii. Muž zákona se však tvářil, jako kdybych byl viníkem a sklízel bouři, když jsem zasel vítr,“ postěžoval si jeden z nich.

První vodíková čerpací stanice vznikne v ČR do pololetí roku 2020

AutoMoto

Německá média z tisíců odezev na Graua vypíchla tři. První přál Gretě, aby ji srazil elektromobil. Druhý, aby se o ni postaral šílený střelec. A třetí použil její zarputilou tvář do pornografické montáže. Pak začaly přibývat další, až to působilo záměrně, organizovaně. „S pravicovým štvaním nechceme mít nic společného,“ neváhal Chris s odsudkem. Gretu dokonce vzal v ochranu. „Nechte ji, prosím, na pokoji,“ vzkázal – a skupinu uzavřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám