Hlavní obsah

O brexitu rozhodne supersobota. Bude to napínavé

Londýn

Veškerá pozornost v dění okolo brexitu se upíná na to, zda britský konzervativní premiér Boris Johnson dokáže sehnat k dnešnímu rozhodování v Dolní sněmovně hlasy 320 poslanců. Ty potřebuje, aby prosadil svou brexitovou dohodu. V průběhu pátku se nikdo neodvážil tipovat výsledek, protože poslanci svá rozhodnutí do poslední chvíle tají.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský premiér Boris Johnson na summitu EU k brexitu

Článek

Vláda v parlamentu nemá většinu a největší opoziční Labouristická strana, která má 219 křesel, chce hlasovat proti dohodě. Stínový ministr financí John McDonnell ale odmítl potvrdit, zda případní labourističtí rebelové budou vyloučeni z poslaneckého klubu. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová to považuje za signál, že labouristé si ve skutečnosti přejí, aby dohoda 12 dní před termínem brexitu prošla.

Podle médií by pro „rozvodovou“ dohodu mohlo hlasovat zhruba 20 labouristů, kteří už dříve veřejně prohlásili, že by tak učinili, pokud by se na ní Londýn a Brusel dokázaly domluvit. To se ve čtvrtek stalo.

Poprvé od Falkland

Poslanci se v sobotu dopoledne sejdou na mimořádném zasedání, stane se tak poprvé od roku 1982, kdy sněmovnu svolala Margaret Thatcherová kvůli falklandské válce.

Johnsonova strana má v 650členné Dolní sněmovně 288 křesel. Severoirští unionisté (DUP) už ohlásili, že novou dohodu o odchodu Británie z EU podpořit nemohou. „Budeme stát proti dohodě jako Gibraltarská skála,“ vzkázal místopředseda DUP Sammy Wilson. V Dolní sněmovně mají deset poslanců. Proti plánují hlasovat i liberální demokraté (17 mandátů) a Skotská národní strana (35 mandátů).

Foto: Led By Donkeys, Reuters

Británie chce teď zůstat, hlásá nápis na poli poblíž britského Swindonu.

Poslanci, kteří nesouhlasí s Johnsonovým postojem k brexitu, by dnešek mohli využít i k tomu, aby se pokusili prosadit druhé brexitové referendum. Mohlo by se tak stát prostřednictvím dodatků k vládnímu usnesení o „rozvodové“ dohodě. McDonnell nicméně včera prohlásil, že labouristé se všelidového hlasování nejspíš domáhat nebudou. Zatím byly předloženy tři dodatky.

Kromě toho, že Johnson nemá v parlamentu většinu, není jednotná ani jeho Konzervativní strana. Existuje v ní frakce zastánců tvrdého brexitu, která by mohla hlasovat proti, pokud bude mít za to, že upravená dohoda je z jejího pohledu nedostatečná. Podle jednoho z představitelů této skupiny ale bude „velká většina“ radikálů hlasovat pro dohodu. Jak se rozhodne 21 poslanců, kteří byli vyloučeni v září z poslaneckého klubu konzervativců, není známo. Johnson ovšem nebyl včera sám, kdo lobboval. Členové DUP se vypravili za radikály z tzv. European Research Group a tlačili na ně, aby šli proti dohodě.

Pokud členové Dolní sněmovny dohodu zamítnou nebo pokud nepodpoří odchod z evropského bloku bez dohody, musí Johnson podle zákona schváleného v září požádat Brusel o odklad brexitu do 31. ledna 2020 kvůli dalším jednáním. Odklad není automatický, souhlasit by s ním musely všechny ostatní země evropského bloku.

Tisk: Není vyhráno

Podle deníku The Times měl premiér Johnson před sebou po návratu z Bruselu „zběsilých 24 nejdůležitějších hodin svého premiérování“. Během nich musel sehnat hlasy poslanců. Ve čtvrtek měl jisté jen hlasy 259 zákonodárců a dalších zhruba 60 musel přemluvit.

Summit EU podpořil novou brexitovou dohodu

Evropa

Probrexitový The Telegraph tvrdil, že Johnson „čelí spiknutí poslanců, kteří by chtěli v EU zůstat, a to jak z řad opozičních zákonodárců, tak rebelů z Konzervativní strany“. Tato aliance se prý dnes bude snažit schválení dohody podmínit druhým brexitovým referendem. Bulvární list The Sun označil novou smlouvu za nesrovnatelně lepší, než byla dohoda předkládaná Theresou Mayovou. The Guardian naopak v podrobné analýze doložil, že Johnson udělal mnoho ústupků a nedokázal vyjednat o mnoho víc než jeho předchůdkyně.

Anketa

Myslíte si, že Velká Británie odejde k 31. říjnu z EU?
Ano
53,4 %
Ne
46,6 %
Celkem hlasovalo 1031 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám