Hlavní obsah

Rakušan z nizozemského statku, kde žila izolovaná rodina, je ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze rodiny izolované na statku v nizozemské obci Ruinerwold uvalil soudce dvoutýdenní vazbu na 58letého Rakušana podezřelého z omezování osobní svobody. Muž měl statek v nájmu a byl zadržen poté, co tento týden vyšlo najevo, že na statku patrně devět let ve sklepení přebývali otec a jeho pět dětí naprosto odříznuti od okolního světa.

Foto: Reuters

Farma v Nizozemsku, na které Rakušan držel v izolaci šest dětí

Článek

Agentura DPA ve čtvrtek večer napsala, že zatčen byl i 67letý otec rodiny.

Speciální jednotka policie pořídila digitální snímky prostor odlehlého statku. Kromě toho úřady provedly dvě domovní prohlídky v obci Zwartsluis vzdálené od statku zhruba 15 kilometrů.

Do vyšetřování se zapojil i hornorakouský kriminální úřad, který poskytl další informace o podezřelém. Pokud jde o spekulace o možném náboženském pozadí případu, indicie svědčící o napojení podezřelého na náboženskou sektu v Rakousku zatím k dispozici nejsou.

Děti nevěděly, že na světě žijí další lidé. Muž v Nizozemsku držel rodinu roky ve sklepě

Evropa

Muž narozený v hornorakouském Waldhausenu se v roce 2010 odstěhoval do Nizozemska. Podle nizozemského listu de Volkskrant tam žil v obci Hasselt u Zwolle a byl sousedem rodiny, jejíž členové byli v pondělí objeveni na statku. Rodina patrně později žila v obci Zwartsluis, kde otec rodiny do roku 2008 provozoval obchod s hračkami a zbožím ze dřeva. Obchod a jeden další podnik nizozemské úřady prohledaly už ve středu.

Rakušan měl ve městě Meppel, jen několik kilometrů od Zwartsluisu, registrovanou firmu zaměřenou právě na dřevo. Podle de Volkskrant prodával v Nizozemsku dřevěné hračky či drobný nábytek. Jako truhlář se živil už v Rakousku.

V bizarním případu z Nizozemska je možná všechno jinak. Údajní vězni mohli být na farmě dobrovolně

Evropa

Nad případem se zatím vznáší mnoho otazníků. Jasné není například ani to, zda byli všichni členové nizozemské rodiny na statku nedobrovolně. Zatím tomu ale podle APA nic nenasvědčuje.

Nizozemská média spekulují o možném členství lidí ze statku v sektě moonistů. Deník De Telegraaf se odvolává na člena sekty, který je zároveň příbuzným 67letého otce rodiny ze statku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám