Hlavní obsah

Unie kývla na dohodu, irská pojistka padla

Právo, Michal Mocek (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

V zájmu dosažení dohody o odchodu Velké Británie z EU se Unie vzdala tzv. irské pojistky, oznámil ve čtvrtek hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier. Pojistka měla zajistit, aby mezi Irskou republikou a britským Severním Irskem nevznikla viditelná hranice omezující pohyb lidí.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Hlavní unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier.

Článek

„Souhlasili jsme, že odstraníme irskou pojistku a nahradíme ji novým přístupem,“ prohlásil Barnier. „Nový přístup“ má mimo jiné zahrnovat to, že severoirský parlament bude každé čtyři roky hlasovat o tom, zda tato část Británie zůstane fakticky součástí vnitřního trhu EU nebo ne.

Do právní dohody mezi Unií a Irskem byla začleněna doložka zamezující vytvoření hranice mezi oběma Irsky. V Severním Irsku bude i nadále platit omezený počet evropských pravidel, aby mohlo fungovat na vnitřním trhu EU.

V této části Británie se bude podle Barniera uplatňovat „evropský systém“, i pokud jde o daň z přidané hodnoty. Podle Barniera je nutné zajistit mechanismus, který zajistí soudržnost sazeb DPH, které se mezi Irskem a britským Severním Irskem liší.

Máme dohodu o brexitu, oznámili Johnson a Juncker

Evropa

Nominálně zůstane Severní Irsko součástí celního území Británie, bude součástí její obchodní politiky a vstupním bodem na trh EU. Zboží má být ale kontrolováno už při vstupu na irský ostrov, nikoli až na hranici mezi Irskem a Severním Irskem. To znamená, že vznikne faktická celní hranice mezi severoirskou částí Británie a zbytkem tohoto státu. Britské úřady mají navíc i nadále používat celní sazebník EU.

Barnier připustil, že dohodnutý systém obsahuje určitá rizika. Jedno z nich se skrývá právě v celním režimu, protože nelze vyloučit, že zboží určené pro Británii se dostane na celní území EU, tj. do Irska. Toto riziko se bude u jednotlivých dodávek posuzovat podle řady kritérií, mj. dle povahy zboží a jeho hodnoty i dle míry rizika, jaké představuje pro platná pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám