Hlavní obsah

Oxfordský profesor ukradl a přeprodal fragmenty bible

Právo, rm

Jedny z nejstarších dochovaných exemplářů Starého i Nového zákona odcizil americký profesor papyrologie a řečtiny z Oxfordské univerzity Dirk Obbink a prodal je ve dvou zásilkách evangelikálním skupinám v USA.

Foto: washington.org

Muzeum bible ve Washingtonu DC

Článek

Ve washingtonském Muzeu bible se tak objevilo celkem jedenáct písemností, které patří britské egyptologické společnosti a byly deponovány v Oxfordu. Ke krádeži došlo už v roce 2010. Není jasné, za jakou částku Obbink papyry prodal. O kauze informovala univerzita až nyní. Od června má badatel zakázán přístup ke sbírkám.

Dokumenty objevili dva britští cestovatelé v roce 1898 na skládce v egyptském městě El-Bahnasa, ležícím asi 200 km jižně od Káhiry. Ve starověku zde bylo město Permedžed, řecky zvané Oxyrhynchos. Nacházelo se zde 500 tisíc písemných fragmentů z římského i ptolemaiovského období, mimo jiné hry řeckého antického dramatika Menandra či apokryfní Tomášovo evangelium.

Představitelé univerzity okamžitě požádali washingtonské muzeum, aby dokumenty vrátilo. Jde o části starozákonních knih Genesis, Exodus, Deuteronomium a Žalmů a novozákonního listu Římanům a 1. Korintským.

Američané se ale hájí s tím, že dokumenty odkoupili v dobré víře. Obbink dosud působí na Christ Church College, k obviněním se odmítl vyjádřit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám