Hlavní obsah

Pachatelem útoků v Halle je sedmadvacetiletý Němec, nenáviděl prý Židy

• Aktualizováno

Pachatel útoků v saském Halle byl jeden, napsal deník Bild s odkazem na informace vyšetřovatelů. Server napsal, že útočníkem byl sedmadvacetiletý Němec Stephan Balliet, který pochází ze spolkové země Sasko-Anhaltsko. Motivem jeho útoku byl antisemitismus a pravicový extremismus. Původní zprávy přitom hovořily o minimálně třech útočnících.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střelec z německého HalleVideo: Reuters

 
Článek

Vyšetřovatelé nyní prověřují video, které útočník natočil pomocí kamery připevněné na přilbu. Záznam ukazuje, jak muž střílí na kolemjdoucí poblíž židovského hřbitova a zákazníka v bistru s kebabem nedaleko synagogy.

Z videa jasně vyplývá, že jeho motivem byla nenávist vůči Židům a pravicový extremismus, píše Spiegel. Na záznamu jsou prý patrné nadávky na „Židy” a „arabáče”. Tím, že si střelec akci natáčel a posléze ji dal na internet, se zachoval stejně jako útočník v novozélandském městě Christchurch, který v březnu zabil v mešitách 51 lidí. [celá zpráva]

Fotografie Stephana Ballieta, která koluje po sociálních sítích.

Spiegel napsal, že Stephan B. neměl v minulosti žádné oplétačky s policií a ta ho nesledovala.

Útočník do Halle přijel ve voze z jedné velké autopůjčovny. Měl ho naložen nejrůznějšími zbraněmi a také náložemi, které rozložil před synagogu, napsal deník Bild. U synagogy a nedalekého bistra zastřelil dva lidi.

Po útoku odjel do Landsbergu, v místní autodílně chtěl vozidlo vyměnit. Jeden ze zaměstnanců mu řekl, že momentálně nemají žádné k dispozici. Stephan B. ukázal na vůz taxi, který stál před dílnou.

Záběry z helmy, kterou měl útočník na sobě:

Živě: Záběry z místa činu v německém HalleVideo: Reuters

Útočník v Německu se chtěl prostřílet do synagogy plné lidí, dveře vydržely

Evropa

K rozhovoru se nachomýtl další zaměstnanec, který útočníkovi řekl, že má smůlu, ale ten vůz nedostane. Vzápětí na něj útočník začal pálit. Muž byl vážně zraněn a vrtulník ho transportoval do nemocnice v Halle, napsal Bild.

Pachatel uprchl z Landsbergu v taxíku k dálnici A9 ve směru na Mnichov, poté sjel na silnici B91. Ve Werschenu se srazil s kamionem a policie ho vzápětí zadržela.

„Ze současných poznatků vyšetřovatelů musíme předpokládat, že to byl minimálně antisemitský útok,” řekl ministr vnitra Horst Seehofer (CSU).

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Police officers guard at the site of a shooting in HallePolice officers guard at the site of a shooting, in which two people were killed, in Halle, Germany October 9, 2019. REUTERS/Hannibal Hanschke

Terčem jeho útoků se stala židovská synagoga, kde ve středu bylo velké množství lidí vzhledem k nejvýznamnějšímu židovskému svátku Jom Kippur a provozovna rychlého občerstvení s kebabem. To v Německu většinou provozují lidé s tureckými či arabskými kořeny.

Akutní nebezpečí v Halle pominulo. Provoz na nádraží byl večer opět obnoven.

Reklama

Výběr článků

Načítám