Hlavní obsah

Na 20 tisíc lidí manifestovalo v Moskvě za propuštění demonstrantů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V centru Moskvy se na povolené manifestaci sešlo v neděli podle odhadu místní policie na 20 000 lidí, kteří demonstrovali za svobodu pro souzené účastníky letních protivládních protestů. V okolí Sacharovovy třídy, kde se demonstrace konala, platily už od rána dopravní uzavírky. Informovala o tom agentura Ria Novosti.

Foto: Dmitri Lovetsky, ČTK/AP

Demonstranti v Moskvě

Článek

Podle opozičního listu Novaja Gazeta dorazil v neděli odpoledne na manifestaci na Sacharovovu třídu i známý opoziční předák Alexej Navalnyj. Demonstrace se totiž konala i na podporu stíhaných spolupracovníků z jeho Fondu boje s korupcí (FBK) a za propuštění lidí, které opozice označuje za "politické vězně".

Protesty v Moskvě vyvolalo letos v červenci rozhodnutí úřadů, které nepovolily kandidaturu řady nezávislých a opozičních kandidátů v místních zářijových volbách. Při potlačování demonstrací, převážně nepovolených, policie zadržela přes 2400 lidí, většinu z nich záhy propustila. Někteří ale byli obviněni z vyvolávání masových nepokojů či napadení policistů a dostali i několikaleté tresty vězení.

Demonstrací z letošního léta v Moskvě se účastnily desítky tisíc lidí a jsou označovány za největší za předchozích několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám