Hlavní obsah

V Kolíně nad Rýnem zemřela žena a novorozenec kvůli glukóze z lékárny

– Kolín nad Rýnem

Německá policie vyšetřuje případ úmrtí těhotné 28leté ženy a jejího dítěte v Kolíně nad Rýnem. Žena zemřela poté, co vypila roztok glukózy, aby jí mohli udělat test na těhotenskou cukrovku, napsal server týdeníku Focus. Ačkoliv se lékaři snažili zachránit dítě provedením okamžitého císařského řezu, novorozenec přes veškerou péči zemřel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tragédie se odehrála minulý týden ve čtvrtek. Žena měla podstoupit zátěžový test na cukrovku v ordinaci lékaře v nemocnici Heilig Geist Hospital v Kolíně nad Rýnem-Longerich. Lékař dal pacientce předpis na glukózový přípravek, který si žena vyzvedla ve vedlejší lékárně a pod dozorem lékaře ho začala pít. Vzápětí se jí udělalo nevolno a zkolabovala.

Lékaři rozhodli o okamžitém provedení císařského řezu, žena byla v 25. týdnu těhotenství. Přes veškerou péči ale jak ona, tak dítě zemřely. Ženě selhaly postupně všechny orgány, příčinu úmrtí dítěte stanoví pitva.

Problémy se objevily už dřív

Případu se na žádost gynekologa vzápětí ujala policie. Lékař totiž vypověděl, že s problémy kolem přípravku se potýkal už několik dnů předtím. Už v úterý si jiná žena na recept vyzvedla glukózový přípravek ve stejné lékárně. Přípravku užila jen malé množství, bylo jí divné, že nemá sladkou chuť a necítila se dobře.

Policie spolu s radnicí Kolína nad Rýnem varovala před glukózovým přípravkem z této lékárny. Majitel lékárny nesmí do odvolání žádné vlastní přípravky dál prodávat.

Kauzu vyšetřuje oddělení vražd. Policie se domnívá, že byl přípravek kontaminován, v lékárně už byli zajistit důkazy. Přípravek měl být kontaminován látkou pro lokální anestezii.

Otázkou je, jak a kdo dal látku do velkého balení glukózy, z něhož se přípravek odebíral pro předepsané množství, píše deník Bild. Pacientkám se předepisuje 50 až 75gramovém balení.

„Zatím nemáme informace o tom, že by se kontaminované glukózové přípravky objevily v dalších lékárnách po celém Německu,“ uvedl komisař Andreas Koch.

Těhotné ženy mohou během gravidity absolvovat zátěžový test na cukrovku odborně nazývaný orální glukózový toleranční test. Lékaři jej obvykle provádějí mezi 24. a 28. týdnem těhotenství. Ženy vypijí roztok glukózy a laboratorně se pak měří hodnoty cukru v krvi budoucích matek.

Reklama

Výběr článků

Načítám