Hlavní obsah

Cestovka Thomas Cook zkrachovala, v cizině uvázly statisíce turistů

– Londýn • Aktualizováno

Jedna z největších a nejstarších cestovních kanceláří na světě, britská firma Thomas Cook kvůli finančním potížím zkrachovala, informovaly o tom v pondělí agentura Reuters a list The Financial Times. Podle listu je se společností v zahraničí přes 150 000 Britů. Zahájena byla proto operace Matterhorn, která je má dostat do vlasti. Celkem ale uvázlo v cizině mnohem více osob. Cestovní kancelář působí celosvětově.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Klienti cestovní kanceláře Thomas Cook uvázli na MallorceVideo: Reuters

 
Článek

„Thomas Cook přestala fungovat, takže jsou zrušeny všechny lety této společnosti,“ oznámil v pondělí britský úřad pro civilní letectví (CAA). Dodal, že zahájil operaci Matterhorn, během níž dopraví co nejdříve domů na 150 000 britských turistů, kteří jsou nyní s cestovní kanceláří Thomas Cook na dovolené v zahraničí. Podle BBC a The Financial Times jde o největší operaci svého druhu v mírové historii země.

Úřad najal spolu s vládou přes 40 charterových letadel, první odstartovala ještě v neděli v noci. Záchranná operace potrvá dva týdny. Turisté byli vyzváni, aby se nevraceli okamžitě a počkali si na vypravený let. Někteří si ale budou muset opatřit let sami.

Kolik turistů přesně zůstalo v zahraničí, jasné není. V pátek vedení cestovky potvrdilo CNN, že je s firmou momentálně na dovolené 600 000 osob, část se jich však přes víkend vrátila.

Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní
šéf firmy Peter Fankhauser

Společnost zkrachovala poté, co neuspěly víkendové rozhovory o převzetí firmy i jednání s věřiteli a britskou vládou, která by vyústily v záchranu 178 let staré společnosti, uvedl list The Financial Times.

Vedení firmy Thomas Cook oznámilo, že vstoupilo do „nucené likvidace“. „Je nám velice líto, že jsme nebyli úspěšní,“ uvedl šéf firmy Peter Fankhauser. Firma požádala minulý týden o pomoc i vládu v Londýně a během posledních dnů vedla horečná jednání s věřiteli i britskou vládou o finanční pomoci.

Do firmy se v srpnu rozhodla vstoupit čínská společnost Fosun s dalšími investory. S těmi se Thomas Cook už minulý měsíc dohodl na finanční injekci 900 milionů liber. Věřitelské banky ale poté požádaly, aby si firma zajistila dalších 200 milionů liber jako rezervu pro zimní měsíce. To se nepodařilo.

Zástupce firmy Fosun řekl, že je krachem zklamán: „Postoj Fosunu byl během jednání nezměněn, bohužel se změnily jiné faktory.“ Akcie Fosunu v pondělí ztratily na šanghajské burze 5 procent.

Foto: Suzanne Plunkett, Reuters

Sídlo společnosti v Londýně

Thomas Cook byla založena v roce 1841 a patří tak mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě. Ve světě zaměstnává asi 21 000 lidí, z toho 9000 v Británii. Těm nyní hrozí, že přijdou o práci.

Firma začala v předminulém století s železničními zájezdy po Británii. Pak pořádala cesty do Evropy na světovou výstavu v Paříži a nakonec cesty po celém světě. Ve dvacátých letech ji koupila belgická firma Orient Express. Za druhé světové války byla znárodněna, aby nepadla do rukou nacistů. V roce 1992 ji koupila německá Landesbank, dalším majitelem se v roce stala jiná německá firma C Touristic AG, které pro veškerý svůj byznys použila jména původně britské firmy.

Podle expertů se cestovka nedokázala přizpůsobit změnám na trhu v 21. století, kdy stále více lidí využívalo možnost koupit si letenky a pobyty před internet a vybrat ty nejlevnější. Mnozí cestující sice dávali přednost nákupu dovolené přes cestovku, ale kladli větší důraz na cenu a zisk Thomase Cooka klesal. Sporné proto bylo rozhodnutí zvětšit počet poboček ve světě, uvedla Amie Keeley z Travel Weekly.

Foto: Paul Hanna, Reuters

Airbus A321 v barvách operátora Thomas Cook

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám