Hlavní obsah

Exministrova nová strana může zamíchat kartami na slovenské politické scéně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Slovensku vzniká pět měsíců před parlamentními volbami nová politická strana, která může zamíchat kartami na slovenské politické scéně. Nový projekt exministra vnitra a zdravotnictví Tomáše Druckera dostala název Dobrá volba.

Foto: Marko Erd/SME, Profimedia.cz

Předseda nové slovenské strany Dobrá volba Tomáš Drucker

Článek

Agentura Focus naměřila nové straně v září preference ve výši dvou procent a agentura AKO dokonce až 7,4 procenta. V době obou průzkumů nebyla nová strana ještě ani zaregistrována. Tento částečný úspěch pět měsíců před parlamentními volbami vyvolal efekt nabalující se sněhové koule, když se ke Druckerovi začali hlásit politici z jiných stran.

Přestup do Dobré volby z vládní strany Most-Híd oznámili například exministr obrany Martin Fedor, poslankyně Katarína Cséfalvayová i nováčci v politice jako rektorka policejní akademie Lucia Kurilovská a bývalá novinářka Anna Ghannamová.

Zájmy oligarchů

Server aktuality.sk upozornil, že Dobrá volba může být projektem, v němž se setkávají ambice Druckera a zájmy oligarchů. „Podle našich informací má mít podporu podnikatele Jozefa Brhela, který začínal v HZDS, později byl zmiňován jako ´akcionář Směru´. Podniká především v energetice a v IT sektoru,“ uvedl web.

Šéf další nové strany Za lidi exprezident Andrej Kiska vyslovil podezření, že Druckerova strana může být financována ze stejných peněz, z nichž byl placen Směr. Drucker byl v koaliční vládě kandidátem strany Směr-sociální demokracie.

„Směr dosluhuje. Tak, jako v roce 1998 dosluhovalo HZDS. Podnikatelé z pozadí vlády potřebují nový ´nosič´. V jistém smyslu ho může potřebovat i Směr, jako případného spojence,“ konstatoval server aktuality.sk.

Klíčem Pellegrini

Podle webu je pro Druckerovu stranu klíčové, zda se k ní přidá i premiér Peter Pellegrini. „Je vysoce pravděpodobné, že se tak dříve či později stane,“ uvedl server. Podle dostupných informací současný premiér prosazuje na kandidátku Směru své lidi a předseda strany expremiér Robert Fico zase své. „Pellegrini má už dnes bližší vztahy s Druckerem než s Ficem. Otázkou je, kdy se to prolomí a zlegalizuje,“ tvrdí web aktuality.sk.

Podle slovenských médií může Druckerova strana působit jako sběrný koš pro staré sponzory Směru, pro recyklované poslance i pro některé bývalé voliče Směru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám