Hlavní obsah

Rusko se vysmálo americkému generálovi, že vyřadí obranu Kaliningradu

Moskva/Washington

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv označil za hloupost tvrzení amerického generála Jeffreyho Harrigiana, že Spojené státy mají plány na vyřazení systému protivzdušné obrany Kaliningradské oblasti. Američanům doporučil, aby se spíše zabývali kvalitou obdobných amerických systémů, které nechránily Saúdskou Arábii před vzdušným útokem na dvě rafinérie.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiré Dmitrij Medvěděv

Článek

„Na jedné straně není potřeba komentovat všechna hloupá slova amerických generálů. Když však k něčemu takovému dojde, chce se vzkázat našim kolegům - bylo by lepší, kdyby se zabývali svými vlastními věcmi a lépe se podívali na to, co se děje, třeba na jejich protiraketovou obranu a její součásti vyrobené v USA,“ řekl Meděděv.

V souvislosti s tím upozornil na „poslední případ s ropnými zařízeními společnosti Saudi Aramco, která byla bez ohledu na přítomnost protiraketové obrany a rozmístění raket patriot zničena a na trhu s ropou vznikla složitá situace“.

„Zdá se mi, že je potřeba se zabývat tímto a neformulovat pitomé nápady, které nemají žádnou šanci na uskutečnění,“ zdůraznil ruský premiér.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

Slova amerického generála

Dmitrij Medvěděv reagoval na úterní tvrzení velitele amerického letectva v Evropě (USAFE) Jeffreyho Harrigiana, který podle serveru Breaking Defence řekl: „Jestliže budeme muset vyřadit například kaliningradský integrovaný protivzdušný systém, pak ať nikdo nepochybuje o tom, že máme plán, jak to udělat. Promýšlíme tyto plány celou dobu, a když by došlo na jejich naplnění, budeme připraveni je provést. Byla by to vícesložková, přesně načasovaná a efektivní akce, která by mohla zajistit, že budeme mít přístup do této oblasti.“

Kaliningradskou oblast nejmenoval Harrigian náhodou. Je podle serveru The National Interest po zuby ozbrojená, jsou tam protiraketové systémy S-300 a S-400 i protilodní střely Oniks a balistické rakety Iskander.

Harrigian se podle severu Military.com otázce efektivnosti amerického letectva v Evropě věnoval, protože na konferenci v Marylandu věnované bezpečnosti ve vzduchu, vesmíru a kyberprostoru se mluvilo i o tom, jak moc omezí schopnosti letectva v Evropě to, že 3,6 miliardy z rozpočtu Pentagonu vyčleněného na Evropskou iniciativu pro odstrašení (EDI) jde na výstavbu zdi na jižní hranici USA. Podle něj to nijak neomezí schopnosti, i když bude asi třicet projektů v Bulharsku, Maďarsku a Estonsku odloženo. EDI vzniklo jako reakce na ruskou anexi Krymu v roce 2014 s cílem ubezpečit evropské partnery v NATO, že na ně Washington nezapomíná a pomáhá jim s odstrašením Ruska.

Další ruské reakce

Výroky amerického generála na pravidelné páteční tiskové konferenci kritizovala i mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Zaprvé to považujeme za hrozbu. Zadruhé taková prohlášení považujeme za naprosto nezodpovědná,” řekla.

Za nesmysl zjevně pokládá Harrigianovo tvrzení i ruská generalita. „Oblast Kaliningradu je spolehlivě chráněna proti jakýmkoli agresivním 'plánům' rozvíjeným v Evropě... americkými generály,” citovala agentura Reuters z prohlášení ministerstva obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám