Hlavní obsah

Odsouzený herec Pavel Ustinov je na svobodě

Moskva
Aktualizováno

Třiadvacetiletý ruský herec Pavel Ustinov byl v pátek po sedmitýdenním zadržení propuštěn na svobodu. Nesmí ale opustit město. Ve vězení měl přitom strávit tři roky za napadení policisty při nepovolené demonstraci. O jeho propuštění po masivní kritice veřejnosti žádala sama prokuratura.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Herec Pavel Ustinov

Článek

Ustinov byl v pondělí odsouzen ke třem letům a šesti měsícům vězení za údajné zranění policisty při demonstraci 3. srpna, přičemž žalobce navrhoval šestiletý trest. Herec tvrdí, že se na manifestaci ocitl náhodou a nikoho nenapadl. Jeho výpověď potvrdilo i několik videí, které se objevily na sociálních sítích. V uplynulých dnech na to upozorňovala některá ruská nezávislá média.

Na podporu Ustinova a dalších odsouzených za údajné napadení policistů při demonstracích v minulých dnech vystoupili církevní představitelé, řada herců a televizních osobností. Online petici žádající jeho propuštění podepsalo již bezmála 140 tisíc lidí.

Výzva k přehodnocení odsuzujícího rozsudku přišla i ze strany šéfredaktorky státem financované ruské televize RT Margarity Simoňjanové, která na Twitteru napsala: „Pokud se společnosti zdá, že se stalo nehorázné bezpráví, pak musí být okamžitě zastaveno, nebo se musí dokázat, že vše je spravedlivé. A dokázat to tak, aby tomu nebylo možné nevěřit.“

O „nehorázné nespravedlnosti“, kterou „nelze ignorovat“, psal na sociálních sítích vysoce postavený představitel vládnoucí strany Jednotné Rusko Andrej Turčak.

Reklama

Výběr článků

Načítám