Hlavní obsah

Tisíce migrantů prchají z Turecka na řecké ostrovy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na řecké ostrovy v Egejském moři se chystají doplout z Turecka tisíce migrantů. Většinou to jsou Syřané, uvedl Jorgos Kumutsakos, zástupce ministra pro ochranu občanů. Úřady na ostrovech v úterý napočítaly 800 nových migrantů, ve středu k nim přibylo dalších 562, uvedla agentura DPA.

Foto: Giorgos Moutafis, Reuters

Běženec z Afghánistánu se vylodil na ostrově Lesbos.

Článek

Migrace z Turecka na ostrovy Chios, Kos a Lesbos během posledních dvou měsíců prudce narůstá, napsala agentura DPA. Letos v dubnu tam žilo na 14 tisíc migrantů, v posledních týdnech jejich počet narostl na 26 tisíc. Kapacity tamních ubytovacích středisek však stačí jen pro 6300 lidí.

Od března 2016, kdy byla uzavřena smlouva mezi Evropskou unií a Tureckem, která umožnila navracet všechny nelegální migranty z řeckých ostrovů zpět do Turecka, je to nejvyšší nárůst migrace.

Řecké úřady tvrdí, že zvyšující se počty migrantů na ostrovech souvisejí s uprchlickou politikou turecké vlády, která se nyní snaží tisíce migrantů žijících v Istanbulu přemístit do táborů poblíž hranic se Sýrií. Ti, kteří se chtějí stěhování vyhnout, prý proto raději volí nebezpečnou cestu přes moře do Evropy.

„Tisíce migrantů se shromáždily kolem města Izmir a chtějí přeplout,“ uvedl Kumutsakos. Nová konzervativní řecká vláda, která je v úřadu od července, oznámila, že urychlí azylové řízení.

Evropská agentura pro ochranu hranic Frontex uvedla, že v srpnu hranice Evropské unie nedovoleně překročilo 12 900 lidí, což je dvakrát tolik, než ve stejném období loni. Z toho 9300 migrantů se dostalo do EU právě přes řecké ostrovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám