Hlavní obsah

Londýn musí předložit alternativu k irské pojistce do konce září

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Británie musí Evropské unii do konce září písemně sdělit, čím chce nahradit spornou irskou pojistku v brexitové dohodě, pokud se chce vyhnout brexitu bez dohody. V Paříži to ve středu večer prohlásil finský premiér Antti Rinne, jehož země nyní osmadvacítce předsedá.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Finský premiér Antti Rinne a francouzský prezident Emmanuel Macron (vpravo)

Článek

„Pokud chce Spojené království projednat alternativy ke stávající brexitové dohodě, musí je předložit do konce měsíce. Pokud se tak nestane, je po všem,” uvedl Rinne po setkání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v Paříži.

Dodal, že se s šéfem Elysejského paláce shodl, že britský návrh, „pokud existuje”, musí mít písemnou podobu a musí být předložen do konce měsíce. Unijní země by jej tak měly čas prostudovat do klíčového summitu 17. října.

Zdroj z kanceláře britského premiéra sdělil: „Budeme pokračovat v jednání a ve vhodné době předložíme návrhy.” Premiér Johnson dal najevo, že na summitu v půlce října mohlo být dosaženo dohody, zdůraznil však, že i bez dohody odejde Británie z EU 31. října, byť to zakazuje zákon přijatý britským parlamentem a podepsaný královnou. Johnson opakovaně mluví o alternativách, ale zatím žádné nezveřejnil.

Britská média připomínají, že zmíněnou jedenáctidenní lhůtu musejí ještě oficiálně schválit další členské státy. Finská média píší, že Rinne chce o termínu po telefonu jednat s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem i britským premiérem Borisem Johnsonem.

Pokud by členské státy finský návrh podpořily, Johnson by se patrně ocitl v časové tísni. Lhůta do 30. září by navíc byla problematická i proto, že by vypršela uprostřed výročního sjezdu Konzervativní strany. Konference konzervativců se uskuteční od 29. září do 2. října.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám