Hlavní obsah

Čína si předvolala německého velvyslance kvůli setkání ministra s hongkongským aktivistou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Peking pokračoval ve středu v kritice setkání německého ministra zahraničí Heika Maase s předním hongkongským aktivistou Joshuou Wongem. Předvolal si kvůli tomu německého velvyslance v Číně, řekl na tiskové konferenci v Berlíně podle agentury DPA čínský velvyslanec v Německu Wu Kchen.

Foto: Michael Kappeler, ČTK/AP

Německý ministr zahraničí Heiko Maas a hongkongský aktivista Joshua Wong

Článek

Čínský velvyslanec prohlásil, že setkání vyslalo velmi špatný signál pro vzájemné vztahy. Pokračoval tak ve výhradách, které dalo najevo už v úterý čínské ministerstvo zahraničí, jež setkání odsoudilo jako vměšování do vnitřních záležitostí Číny. [celá zpráva]

Wu Kchen dodal, že Čína má dostačující důkazy o tom, že do protestů v Hongkongu zasahují cizí mocnosti.

Protestní akce v Hongkongu označil velvyslanec podle deníku Bild za zhoubné až takřka teroristické, Wonga pak přirovnal k výtržníkovi, který spolu s dalšími vůdci hnutí rozsévá nenávist a násilí.

Wong se sešel s Maasem v pondělí na akci pořádané německým listem Bild. Deník uvedl, že čínská ambasáda odmítla jejího redaktora na dnešní tiskovou konferenci vpustit. Novinář v úterý dostal e-mailem vyrozumění, že kvůli omezené kapacitě pro něj na velvyslanectví nezbylo místo.

Wong popřel snahy o odtržení

Wong ve středu v rozhovoru pro francouzskou stanci France 24 popřel, že by usiloval o odtržení Hongkongu: „Někdo mě označuje za separatistu, ale dovolte mi být jasný - Hongkong požaduje reformu volebního systému. Doufáme, že si budeme volit svou vládu. Doufáme, že si budeme volit šéfa vlády. Doufáme, že si svět uvědomí, že si hongkongský lid zaslouží demokracii.“ V čele města stojí správkyně Carrie Lamová, kterou ale vybírá Peking.

V bývalé britské kolonii Hongkongu, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu, se už několik měsíců konají rozsáhlé demonstrace. Lidé začali původně protestovat proti návrhu zákona o vydávání osob podezřelých ze spáchání trestného činu do pevninské Číny, jehož schvalování propekingská správkyně Hongkongu Carrie Lamová minulý týden slíbila stáhnout.

Protesty ale pokračují a jejich účastníci požadují vyšetření násilností ze strany policie při demonstracích, propuštění zadržených a obecnější demokratické reformy, včetně svobodné volby správce Hongkongu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám