Hlavní obsah

Kosovo po Zemanových slovech odvolalo účast vicepremiéra na pražském summitu

Praha
Aktualizováno

Kosovo podle informací ČTK z diplomatických zdrojů odvolalo po slovech prezidenta Miloše Zemana účast vicepremiéra na čtvrtečním summitu představitelů visegrádské čtyřky (V4 - ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko) a zemí západního Balkánu v Praze. Zeman v Srbsku řekl, že chce, aby ČR odvolala uznání Kosova.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Prezident Miloš Zeman

Článek

Setkání premiérů čtyř zemí V4 a zástupců šesti zemí západního Balkánu se v Praze původně vedle premiérů Srbska, Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie, Bosny a Hercegoviny měl zúčastnit i místopředseda vlády Kosova. Mluvčí vlády Jana Adamcová ČTK potvrdila, že na summit nedorazí z kosovského kabinetu nikdo, zemi bude reprezentovat zástupce velvyslanectví v Praze.

Zeman opakovaně kritizoval Kosovo při své nynější návštěvě Srbska. V úterý po příjezdu uvedl, že to není demokratický stát. [celá zpráva]

Prezident Zeman k otázce odvolání uznání KosovaVideo: Novinky

Ve středu prohlásil, že bude chtít s českými ústavními činiteli projednat, zda by bylo možné, aby ČR odvolala uznání Kosova za samostatný stát. [celá zpráva]

Ministerstvo zahraničí loni v lednu uvedlo, že zpětvzetí uznání státu v mezinárodním právu je zcela nestandardním a výjimečným krokem, i když to v případě Kosova udělal tucet zemí, mezi jinými Togo, Madagaskar a Středoafrická republika či Burundi.  „V případě Kosova není k takovému kroku důvod. Navíc v roce 2010 vydal Mezinárodní soudní dvůr posudek, dle kterého byla jednostranná Deklarace nezávislosti Kosova v souladu s mezinárodním právem,” sdělil tehdy tiskový odbor MZV.

Nemám rád Kosovo, řekl po příletu do Belěhradu Zeman srbskému prezidentoviVideo: Novinky/AP

Česká republika jako většina evropských zemí samostatnost Kosova uznala. Na druhou stranu tak neučinilo nejen Srbsko a Rusko, ale třeba také Řecko, Slovensko, Španělsko, Izrael či Indie. Přes postoj Slovenska se ale Kosovo původně plánovalo summitu zúčastnit.

Reklama

Výběr článků

Načítám