Hlavní obsah

Italská vláda otáčí, bude s EU spolupracovat při řešení migrace a rozpočtu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Nová italská vláda chce více spolupracovat s Evropskou unií, a to i při řešení migrační krize a rozpočtu. V poslanecké sněmovně to řekl v pondělí premiér Giuseppe Conte před hlasováním o důvěře. Novou vládu sestavily dosud vládní populistické Hnutí pěti hvězd (M5S) a opoziční Demokratická strana (PD). Není v ní protiimigrační a protiunijní Liga, která předchozí vládu položila ve snaze vyvolat předčasné volby.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Italský premiér Giuseppe Conte

Článek

Conte přislíbil, že v EU podpoří dokončení bankovní unie a vyjedná revizi rozpočtových pravidel. Premiér také sdělil, že se hodlá i nadále osobně věnovat migrační situaci ve Středozemí a posílit dialog o roli Evropy v Africe, uvedla agentura AFP. Vstřícnější postoj vůči EU hodlá Conte coby šéf nové koaliční vlády demonstrovat také svou první zahraniční cestou, která ve středu povede do Bruselu.

Migrační politika je jedním z nejostřeji sledovaných témat nové vlády - předchozí kabinet, kde na imigraci dohlížel šéf nacionalistické strany Liga a bývalý ministr vnitra Matteo Salvini, prosazoval přísnou protiimigrační politiku.

Investice pro růst

Ve svém 90minutovém projevu Conte před poslanci předestřel plán na podporu hospodářského růstu, jehož chce docílit pomocí investic. Slíbil také, že stáhne návrh na zvýšení sazby DPH, které mělo začít platit od příštího roku. Nehodlá však ustoupit od závazku své první vlády, že zavede nepodmíněný základní příjem pro chudé Italy.  Jeho vláda bude také pokračovat v práci na reformě zákona, který sníží počet zákonodárců, a schválí i nová volební pravidla.

M5S a PD mají spolu s malou levicovou stranou Svobodní a rovní (LeU) mají v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu. Ve druhé parlamentní komoře Senátu je však převaha koaličních stran mnohem méně zřetelná a Conte tam bude muset spoléhat na podporu několika nezařazených zákonodárců. Horní komora bude podle agentury AP hlasovat o důvěře 67. poválečnému italskému kabinetu v úterý.

V italském politickém systému jsou obě komory parlamentu ústavně rovnocenné, a proto se vláda musí o důvěru ucházet v obou. V případě, že Conte v obou komorách uspěje, zažehná se hrozba předčasných voleb, které si přál šéf Ligy Matteo Salvini, jehož strana by je podle průzkumů vyhrála. Proto podal demisi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Italská vláda končí, premiér podal demisi

Italský premiér Giuseppe Conte podal v úterý demisi, koaliční vláda Hnutí pěti hvězd (M5S) a Ligy tak končí. Důvodem je oznámený odchod Ligy Mattea Salviniho...

Výběr článků

Načítám