Hlavní obsah

Ekologická havárie ve Varšavě. Odpadní vody už dva týdny proudí do Visly

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci srpna selhalo hlavní sběrné potrubí, které ve Varšavě přivádí odpadní vody do čističky Czajka. Vzápětí selhalo i záložní potrubí, a stovky milionů litrů znečištěné vody tak od té doby denně proudí do nejdelší polské řeky, která ústí do Baltského moře.

Foto: PE Forsberg / Alamy, Profimedia.cz

Visla ve Varšavě

Článek

„Porucha je mimořádně závažná a není možné ji opravit za několik dní,“ uvedl v reakci primátor Varšavy Rafak Trzaskowski s odvoláním na pracovníky varšavských vodáren a kanalizací. Následně v televizi TVN řekl, že v pátek mělo být už vše v pořádku, nicméně nestalo se tak.

Podle aktuálních informací z radnice polského hlavního města by znečištěná voda měla opět proudit do čističky v neděli. Nicméně se nejedná o definitivní, avšak pouze dočasné řešení.

Situace se nevyřešila ani za dva týdny

K havárii došlo v úterý 27. srpna, tedy před dvěma týdny. Selhalo potrubí, které z levého břehu Varšavy přivádí odpadní vody do čističky Czajka, jež se nachází na pravém břehu. Po selhání záložního potrubí znečištěná voda míří přímo do řeky vlévající se do Baltského moře.

„To, co se stalo ve Varšavě, je ekologická havárie obrovského rozsahu,“ uvedla náměstkyně ředitele polské státní vodní správa Joanna Kopczynska.

Ministr zdravotnictví: vodu převařujte

„Nelze připustit, aby odpadní voda několik týdnů volně vytékala do Visly a ohrožovala zdraví obyvatel na středním i dolním toku,“ nechal se slyšet polský premiér Mateusz Morawiwcki. Zároveň rozhodl o výstavbě alternativního potrubí na splašky z Varšavy, s níž má pomáhat armáda.

Ministr zdravotnictví Lukasz Szumowski občanům doporučil, aby ve Visle nechytali ryby a vodu i na čištění zubů si raději převařovali. Zároveň dodal, že hygienici i městské úřad severně od hlavního města monitorují úroveň kontaminace vody ve Visle.

Reklama

Související články

V ropovodu Družba opět zaznamenali kontaminaci

V jižní části ropovodu Družba, kterou teče ropa i do Česka, byla opět naměřena zvýšená kontaminace. Informaci potvrdil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu...

Greta Thunbergová připlula do New Yorku

Šestnáctiletá švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová ve středu připlula do New Yorku. Jachta Malizia 2, na níž před dvěma týdny vyplula z anglického...

Výběr článků

Načítám