Hlavní obsah

Italská policie zadržela deset lidí kvůli financování terorismu

Italská policie v sobotu zadržela na jihu země deset lidí, které podezřívá, že pomocí daňových úniků a praní špinavých peněz získávali finance pro islámské extremisty. Informovala o tom agentura ANSA.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Italská policie (ilustrační foto)

Článek

Mezi zadrženými jsou dva Italové a osm Tunisanů, včetně imáma a italské účetní. Podle prokuratury vytvořili sofistikovaný systém, díky němuž putovaly „obrovské sumy peněz” mimo jiné radikálům z fronty An-Nusra, nyní známé pod názvem Haját Tahrír aš-Šám (HTS).

Zatýkání v provincii Abruzzo proběhlo na základě vyšetřování vedeného prokuraturou ve městě L'Aquila. Při zátahu policisté zabavili i peníze a nemovitosti v hodnotě přes jeden milion eur (26 milionů korun).

Vyšetřovatelé mají za to, že zadržení lidé se podíleli na praní špinavých peněz a prostředky získané z daňových úniků převáděli islamistům v Sýrii i některým radikálním imámům v Itálii.

HTS je nyní největší povstaleckou skupinou, která bojuje proti vládnímu vojsku a jeho spojencům v syrském Idlibu. Skupině se někdy říká i syrská Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám