Hlavní obsah

Němcům ze dna Baltského moře zmizela výzkumná stanice

Německo řeší záhadu. Ze dna Baltského moře zmizela výzkumná stanice o váze téměř 800 kilogramů, která sbírala data o podmořském světě, napsala server tag24.de. Případem se už zabývá policie. Stanice má hodnotu 300 tisíc euro (asi 7,8 milionu korun)

Foto: Mapy.cz

Výzkumná stanice zmizela v zátoce u města Eckernförder.

Článek

„Neumíme si představit, že by zloději našli stanici na mořském dně, v hloubce 22 metrů a za pomoci nějakého zařízení ji ukradli,“ uvedl Geomar Helmholtz, mluvčí střediska pro výzkum oceánu. Kromě toho zařízení bylo umístěno necelé dva kilometry na otevřeném moři za zálivem u města Eckernförde.

Do prostoru o rozloze 600krát 1200 metrů nesmějí ani rekreační plavidla, ani lodě určené pro přepravu, ale ani rybáři. „Navíc umístění výzkumné stanice nebylo veřejnosti přesně známé,“ řekl Helmholtz.

Potapěči našli jen kabely

Vědci přestali dostávat informace ze stanice 21. srpna od 8.15. Výzkumníci se domnívali, že nastala na zařízení porucha a vypravili ke stanici potápěče. Ti ale objevili pouze kabely. Vzhledem k hmotnosti stojanů a masivnosti kabelových spojení Helmholtz vyloučil, že by zmizení stanice měla na svědomí bouře, proudy nebo mořská zvířata.

Němci hledají výzkumnou stanici. Vlevo obrázek z doby, kdy byla spuštěna na mořské dno, vpravo snímek utržených kabelů.

Stanice byla nainstalována do prostoru v roce 2016. Shromažďuje data jako je teplota, slanost, úroveň živin, kyslíku nebo chlorofylu, což umožňuje vyvodit závěry ohledně stavu ekosystému jihozápadního Baltského moře.

„Data, která díky ztracené podmořské stanici shromažďujeme, jsou k nezaplacení,“ řekl profesor Hermann Bange. Pomáhají odborníkům při zaznamenávání změn v Baltském moři a díky nim se přijímají nejrůznější opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám