Hlavní obsah

Náměstkyně slovenského ministra končí kvůli údajné komunikaci s Kočnerem

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Náměstkyně slovenského ministra spravedlnosti Monika Jankovská (Směr-sociální demokracie) v úterý oznámila, že odstupuje z funkce. Zároveň odmítla medializované informace o komunikaci mezi ní a Marianem Kočnerem obviněným z vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Monika Jankovská

Článek

Náměstkyně zdůraznila, že z funkce odchází v zájmu své rodiny, která podle ní stejně jako ona trpí „mediálním lynčem“. „Já tyto tlaky zvládám, ale má rodina nikoliv. Kočnera neznám a nikdy jsem s ním nekomunikovala,“ uvedla Jankovská.

Podle vlastních slov vrací jako soudkyně na Krajský soud v Bratislavě.

K údajnému zabavení mobilního telefonu Jankovská řekla, že ho policistům dobrovolně odevzdala. „Dobrovolně jsem vydala i všechny přístupové kódy, protože nemám co tajit,“ zdůraznila. Naznačila, že medializované informace byly získané z Kočnerova mobilu, s nímž mohlo být manipulováno.

Podle medializovaných informací si měl Kočner vyměnit až do svého loňského zadržení přes tisíc SMS zpráv s osobou uvedenou v jeho mobilu jako Monika Jankovská. Kočner měl Jankovskou označovat slovním spojením „moje opička“.

Prezidentka Zuzana Čaputová minulý týden označila pozici náměstkyně za neudržitelnou.

„Důvěra lidí v justiční orgány je jednou z nejnižších ze zemí Evropské unie. Justice potřebuje očistu od těch, kteří selhali. Společnost, v níž neexistuje víra ve spravedlnost, totiž nemůže být demokratická. V takové společnosti se dříve či později objeví někdo, kdo převezme zákon do vlastních rukou, a to by byl pro nás všechny ten nejhorší možný scénář,“ upozornila prezidentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám