Hlavní obsah

Ukrajinský parlament zrušil poslancům imunitu

– Kyjev

Ukrajinský parlament zrušil v úterý poslaneckou imunitu. Z celkem 450 poslanců jich bylo pro příslušný zákon 373. Pro předlohu nehlasoval poslanecký klub proruské Opoziční platformy. Norma by měla vstoupit v platnost 1. ledna 2020, napsal server deníku Ukrajinska pravda.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský parlament

Článek

Zákon odebral z 80 článků ústavy dva odstavce, které poslancům zaručovaly nedotknutelnost a také to, že je bez souhlasu parlamentu nelze trestně stíhat. Tento krok už dříve přislíbil nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který tvrdí, že je předloha potřebná pro boj s korupcí v politice.

Kritici se obávají, že zrušení poslanecké imunity zbaví zákonodárce ochrany před pronásledováním lidmi, kteří jsou aktuálně u moci.

Zelenskyj tvrdí, že po zrušení poslanecké imunity si zákonodárci zachovají indemnitu, tedy nadále neponesou hmotnou odpovědnost za politická rozhodnutí, hlasování či veřejná vystoupení.

Prezident připomněl, že bez poslanecké imunity se obejde i Austrálie, Velká Británie, Kanada, Německo, Rakousko, Spojené státy či Španělsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám