Hlavní obsah

Děti z Německa posílali do Rumunska na převýchovu, tam je týrali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

V Rumunsku zatkli pět lidí podezřelých z týrání. Pětice je spojená s německým projektem Maramureš, který měl převychovávat děti a mládež z Německa. Podle agentury AP ale děti na rumunském venkově spíše otročily. Projekt přitom dotoval německý stát.

Foto: Profimedia.cz

Problémové děti z Německa převychovávali na rumunském venkově. Ilustrační foto

Článek

Rumunská policie pro potírání organizovaného zločinu ve čtvrtek uvedla, že mezi zatčenými je nejméně jeden německý občan. Spolu s dalšími čelí obvinění z vytvoření zločinecké skupiny, pašování nezletilých, únosu a dalších trestných činů. Podle rumunských médií byl hlavou skupiny 61letý Němec.

Projektu se účastnily děti ve věku 12 a 18 let z Německa. „Klienti”  byli přemístěni na venkov k rodinám na severu země, tam jim pomáhali s chodem domu a hospodářství.

Německý server Spiegel Online uvedl, že projekt měl za cíl s pomocí psychologů napravit sociálně výstřední, z výchovného hlediska nezvladatelné nebo delikventní děti a mládež. Ve skutečnosti ale děti ani nesměly chodit do školy, užívat předepsané léky a byly oběťmi brutálních metod. Musely tvrdě pracovat. Pokud neposlouchaly, nedostávaly podle serveru najíst, byly vězněny, nebo musely dlouho stát venku v mrazu.

Projektu se prý účastnilo za dobu jeho fungování 61 osob, v Rumunsku je jich nyní 20, postaraly se o ně sociální úřady.

Projekt dotoval stát

Kontroverzní projekt, na nějž se již v minulosti objevovaly stížnosti a o němž informovala německá média, byl dotován německým státem. Německé úřady nicméně podle agentury AFP sdělily, že "za posledních 20 letech nikdy o žádných problémech neslyšely".

Podle rumunského žalobce bylo důvodem k vyšetřování projektu mimo jiné podezření ze zpronevěry dotací. Během domovních prohlídek bylo u jednoho ze zatčených nalezeno téměř 140 000 eur (3,6 milionu korun), jejichž původ majitel nebyl schopen vysvětlit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám