Hlavní obsah

Kroupy zasypaly okolí Madridu, metropole je pod vodou

Madrid

Španělské hlavní město Madrid a jeho okolí zasáhla v pondělí večer extrémně silná bouře, kterou doprovázely lijáky a krupobití. Během chvíle se utvořila na ulicích několikacentimetrová ledová vrstva. Zaparkované vozy strhl příval vody, který mnohé ulice proměnil v řeky, píše agentura DPA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMEMTÁŘE: Španělsko postihly silné bouře, řádily i v MadriduVideo: Reuters

 
Článek

Jedním z nejpostiženějších míst jsou města v okolí španělské metropole jako například Arganda del Rey, Valdemoro, Pinto a Tielmes. „Bouře přišla kolem 18:00. Byla krátká, ale byla to katastrofa,“ citoval deník El Mundo majitele pekárny v Argandě del Rey. „Bydlím tu 20 let a neviděl jsem nic podobného. Krupobití bylo příšerné. Bylo to jako povodeň,“ řekl další obyvatel města Arganda del Rey.

„Obchod jsme vyčistili, byla tam téměř tuna krup,“ uvedl majitel obchodu s nábytkem. Podle jeho slov je situace na mnoha místech velmi chaotická, protože téměř všechny obchody byly zasaženy kroupami a zaplaveny.

V Tielmes spadlo téměř 65 litrů na metr čtvereční srážek, v Argandě del Rey to bylo téměř 50 litrů na metr čtvereční. Voda poničila kolem padesátky vozů. Vinaři jsou zoufalí, v oblasti byly zničeny některé vinice nejen krupobitím, ale zkázu dokončily i prudké lijáky.

V samotném Madridu musely být uzavřeny mnohé silnice, tunely, například tunel Alfonsa XIII., podjezdy stejně jako šest linek metra (4, 5, 6, 7, 9 a 12). Letiště Barajas hlásí zpoždění odletů, některé přílety byly přesměrovány na jiná letiště, píše DPA.

Meteorologové ale varují, že oblasti v následujících hodinách hrozí další prudké bouře s lijáky.

Úřadující předseda vlády Pedro Sánchez vyjádřil na Twitteru solidaritu s „těmi, kdo trpí“ v důsledku bouře v Madridu.

Reklama

Výběr článků

Načítám