Hlavní obsah

Migranti mohli opustit loď Ocean Viking, převezli je na Maltu

– Valetta

Palubu humanitární lodě Ocean Viking, kterou provozují organizace Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée, v pátek večer po více než dvou týdnech čekání ve Středozemním moři opustilo 356 afrických migrantů. Na otevřeném moři několik desítek kilometrů od Malty osoby převzala loď tamního námořnictva a odvezla je do přístavu. Informovala o tom agentura AFP, která má na Ocean Viking svého zpravodaje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti z lodi Ocean Viking se vylodili na MaltěVideo: AP

 
Článek

Na vojenské plavidlo byli migranti převáženi na člunech po 15členných skupinkách, přičemž operace zabrala přibližně dvě a půl hodiny a skončila okolo 19:30 SELČ. Kolem 23:00 se skupina vylodila na Maltě, píše AFP. Na ostrově ale, jak na Twitteru zdůraznil tamní premiér Joseph Muscat, nezůstane jediný ze 356 běženců. Rozdělí si je Francie, Německo, Irsko, Lucembursko, Portugalsko a Rumunsko.[celá zpráva]

Posádka Ocean Viking tyto osoby nalodila při čtyřech záchranných operacích u libyjských břehů mezi 9. a 12. srpnem. Dvě třetiny skupiny tvořily Súdánci, byly v ní také čtyři ženy a 103 nezletilých včetně pěti dětí ve věku do šesti let.

Malta, která má menší rozlohu než Praha, podobně jako v předchozích případech běžence nechtěla přijmout, dokud jejich následné převzetí nepřislíbily jiné členské země Evropské unie.

Stejný scénář byl tento týden k vidění v případě lodi španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která po téměř třech týdnech čekání vylodila desítky afrických migrantů na italském ostrově Lampedusa. [celá zpráva]

Loď nařídily italské úřady zabavit. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám