Hlavní obsah

Za ubodání Němce v Chemnitzu, které vyvolalo protesty, odsoudili Syřana na 9,5 roku

Drážďany
Aktualizováno

Za ubodání obyvatele Chemnitzu, které vyvolalo velké protesty, odsoudili ve čtvrtek v Drážďanech 24letého Syřana na 9,5 roku do vězení. Soud ho uznal vinným ze zabití a vážného zranění. Přiklonil se k pohledu prokuratury, která žádala desetiletý trest.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Za ubodání Němce v Chemnitzu má jít Syřan na 9,5 roku do vězeníVideo: Reuters

 
Článek

Syřan Alá S. se před soudem v Drážďanech zpovídal z ubodání 35letého Němce kubánského původu Daniela Hilliga. Jeho smrt vyvolala v zemi bouřlivé protesty, jichž se účastnili i ultrapravicoví radikálové, kteří napadali přistěhovalce a zaútočili i na židovskou restauraci.

Protesty rozvířily i politickou scénu. Šéf civilní kontrarozvědky Hans-George Maassen zpochybnil video, kde bylo vidět, jak ultrapravičáci útočí na imigranty, a popřel, že by šlo o hony na lidi. [celá zpráva] Musel kvůli tomu skončit. [celá zpráva]

Obhajoba neuspěla se snahou dosáhnout zproštění obvinění. Bránila se, že na noži, který se po útoku našel, policie nenašla žádné stopy Syřanovy DNA.

Noční útok 

Truhlář Hillig přišel o život vloni 26. srpna. Zabit byl ve tři ráno v době, kdy ve městě probíhal festival. Nožem byli napadeni dva lidé, druhý nejmenovaný přežil, ale utrpěl těžká zranění.

Detektivové nejprve z činu vinili trojici běženců. V případě jednoho se prokázalo, že se na útoku nepodílel. Před soudem ale stanul jen Alá S., druhého obžalovaného, kterým je mladý Iráčan Farhad A., policie nedokázala zadržet.

Foto: Rietschel Matthias, ČTK

Justiční stráž přivádějí podezřelého Syřana před soud v Drážďanech

Alá S., který má ve spolkové republice status uprchlíka, se k obviněním dlouho nevyjadřoval, před soudní síní ale řekl televizi ZDF, že je nevinný, a odmítl, že by měl s činem cokoli společného.

Přímé důkazy chyběly

Syřan byl odsouzen na základě výpovědí, přímé důkazy ale chyběly, uvedly agentura DPA a týdeník Focus. Nejenže se nenašly na noži stopy DNA útočníka, ale ani ortopedické zkoumání nepotvrdilo, že byl měl na ruce zhmožděniny typické pro brutální útok nožem.

Proti Syřanovi svědčil hlavně kuchař Younes N., který byl při útoku v jen 50 metrů vzdálené provozovně s kebabem. Korunní svědek však svou výpověď měnil, napsala agentura DPA. Původně uvedl, že jasně viděl, jak Syřan útočí. Pak už mluvil méně jasně. Podle zjištění Focusu ho ke změně výpovědi přesvědčil tlumočník, který byl najatý přítelem obviněného.

Younes N. také dodal, že mu vyhrožovali smrtí lidé z okolí obviněného, a dokonce kvůli tomu v panice zvažoval odchod z Německa.  

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám