Hlavní obsah

Obě oddělená siamská dvojčata se probrala z umělého spánku

Právo, Ivan Vilček, Budapešť
Bratislava

Obě oddělená siamská dvojčata z Bangladéše Rabia i Rukia se už probrala z umělého spánku a jsou ve stabilizovaném stavu. Jak informovala agentura MTI, Rukia byla ještě před několika dny v kritickém stavu, protože její tělo napadla infekce.

Foto: Blikk.hu

Siamská dvojčata byla k sobě srostlá v oblasti hlavy.

Článek

Dívky podstoupily začátkem srpna 33hodinovou operaci v bangladéšské Dháce, na které se podílel 35členný tým chirurgů z Maďarska. „Rabie se probrala z umělého spánku před dvěma týdny. Začala se usmívat, mluvit i samostatně jíst. Nyní se probrala i Rukia,“ uvedla agentura.

Koordinátor operačních zákroků Gergely Pataki řekl, že dvojčata čeká ještě desítka menších operací. Dlouhodobou prognózu bude možné podle lékařů sdělit po dalších třech až šesti týdnech. Před celou sérií operací lékaři uvedli, že naděje na přežití obou dívek činí zhruba padesát procent.

Foto: Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Dvou a půl roku stará siamská dvojčata chtějí lékaři oddělit za několik měsíců. Za sebou už mají dvě operace.

Dívky byly spojeny hlavami a společnou měly i část mozku. Definitivnímu oddělení siamských dvojčat předcházela řada dalších operačních zákroků, které se uskutečnily v Budapešti.

„První dvě operace provedli plastický chirurg budapešťské Semmelweisovy univerzity Gergely Pataki a neurochirurg András Csókay se svými týmy,“ napsal list Blikk letos v únoru. Prvním zákrokem lékaři dětem rozdělili mozkové tepny. Při druhém zákroku jim voperovali implantát vyvinutý v Maďarsku. „Pacientky dostaly podkožní implantát, který zabezpečí postupné rozšíření tkáně,“ vysvětlil tehdy Csókay.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám