Hlavní obsah

Migranty z lodi Open Arms si rozebere pět států EU, posádce hrozí pokuta a žaloba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přes osm desítek migrantů z lodi Open Arms stejnojmenné španělské neziskové organizace se mohlo v pondělí vylodit u ostrova Lampedusa. Přijme je pět členských států Evropské unie: Francie, Španělsko, Lucembursko, Německo a Portugalsko. Posádce lodi ovšem hrozí ve Španělsku pokuta až 900 tisíc eur (23 milionů korun) za zneužívání námořních zákonů a napomáhání ilegální migraci, napsal deník El Mundo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vylodění lidí z lodě Open ArmsVideo: Reuters

 
Článek

O ukončení blokády rozhodl v úterý Luigi Patronaggio, prokurátor ze sicilského města Agrigento. Přiletěl na místo vrtulníkem v doprovodu týmu lékařů a po zhruba hodinové inspekci na palubě rozhodl o vylodění migrantů, napsal server týdeníku Focus. Současně ovšem nechal plavidlo zabavit.

Běženci strávili na palubě lodi více než dva týdny. Italský ministr vnitra Matteo Salvini nařídil blokádu všech lodí neziskových organizací. Žádné plavidlo tohoto typu nesmí vplout do italských přístavů, natož se vylodit.

Open Arms kotvila asi 800 metrů od přístavu. Situace se vyhrotila, když migranti z kraje týdne začali skákat do vody a rozhodli se na ostrov Lampedusa doplavat. Zachránila je pobřežní stráž.

Foto: Salvatore Cavalli, ČTK/AP

Migranti, kteří se vylodili, procházejí lékařskou prohlídkou.

Ukončení blokády kritizoval Salvini, který tvrdil, že na plavidle nepanovala žádná kritická situace a migranti se za nezletilé a nemocné jen vydávali.

Italské úřady zahájily na podnět španělské neziskové organizace vyšetřování nezákonného zadržení osob a vedou i vyšetřování odmítnutí služebních povinností proti neznámé osobě.

„Nejspíš mě bude žalovat stejná prokuratura, co mě vyšetřovala za nezákonné zadržení, za které hrozí až 15 let (případ Diciotti - pozn. redakce). Tentokrát je zločinem odmítnutí služebních povinností. Ale já nepovolím,“ napsal na Facebook Salvini, který si v současné době připravuje půdu pro možné předčasné volby po konci vlády, k němuž přispěl. [celá zpráva]

Žaloba na posádku

Podnět k trestnímu stíhání kvůli zneužívání námořních zákonů a napomáhání ilegální migraci hodlá na posádku lodi Open Arms podat španělská krajně pravicová strana Vox. „Maskují své činy jako ‚záchranu‘, a přitom jsou komplici mezinárodní mafie pašeráků lidí," uvedl lídr uskupení Santiago Abascal.

„Loď neměla povolení zachraňovat migranty,” připomněla španělská vicepremiérka Carmen Calvová dřívější rozhodnutí španělských úřadů. Ty v dubnu lodi totiž povolily vyplout na moře jen kvůli přepravě materiálu na ostrovy v Egejském moři, protože při předchozích operacích posádka porušila námořní pravidla o bezpečnosti.

Posádka se hájí pravidlem mořeplavby, které ukládá povinnost zachránit tonoucí. Spor se ale může vést o to, zda je v moři „našla”, či „hledala”, připomněl tisk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Další skupinka migrantů naskákala do moře a chtěla doplavat na LampedusuVideo: AP

Reklama

Výběr článků

Načítám