Hlavní obsah

Prokurátoři v kauze Kuciak k představitelům státu: Kontakt s Kočnerem radši vysvětlete co nejdřív

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V rámci vyšetřování vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové řeší úřad speciální prokuratury Slovenské republiky také trestnou činnost představitelů státních a justičních orgánů. Na pondělní tiskové konferenci v Pezinku to bez dalších podrobností uvedli prokurátoři speciální prokuratury, kteří neodhalili svou totožnost a novináři nemohli snímat jejich tváře.

Foto: Koláž Novinky.cz s Profimedia.cz/SME

Obviněný podnikatel Marián Kočner (vlevo) a zavražděný novinář Ján Kuciak

Článek

Vysoké úředníky a vedoucí státních orgánů zatím z taktických důvodů nevyslechli, ale v některých případech už bylo zahájeno trestní řízení. Tyto osoby měly komunikovat s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem, který je obviněn z účasti na vraždě novináře a jeho partnerky.

„Vyzývám dotčené osoby, aby přišly tuto komunikaci vysvětlit osobně ještě v tomto stadiu vyšetřování, protože později to může být v jejich neprospěch,“ uvedl jeden z dozorujících prokurátorů.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyjádřila plnou důvěru vyšetřovacímu týmu a dozorujícím prokurátorům, kteří se zabývají případem vraždy Kuciaka a Kušnírové.

„Prokurátoři úřadu speciální prokuratury potvrdili, že existují vážné poznatky o trestných činech představitelů státních orgánů. Tyto informace považuji za mimořádně závažné,“ uvedla prezidentka.

Opozice reaguje

Poslankyně Veronika Remišová jako představitelka vznikající nové strany exprezidenta Andreje Kisky Za lidi vyzvala k urychlenému vyšetření trestné činnosti představitelů státní a justiční moci a vyvození trestněprávní i politické odpovědnosti.

„Každý, kdo na tomto obludném systému participoval, musí nést plnou odpovědnost,“ uvedla poslankyně na sociální síti.

Mimoparlamentní koalice Progresivní Slovensko/Spolu v této souvislosti vyzvala k výměně současných politiků za lidi, kteří „nejsou zatíženi žádnými kontakty s mafií“. V této souvislosti uvedla, že stojí za prokurátory, vyšetřovateli a policisty, díky kterým se odhalují „fakta o fungování mafiánských praktik“ generace Kočnera na Slovensku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrob Jána Kuciaka v obci Štiavnik na severu Slovenska

Sázka na Kotlebu?

Výše zmíněné informace pocházejí pravděpodobně z komunikace, kterou vedl Kočner prostřednictvím mobilní aplikace Threema s Alenou Zsuzsovou, která je v případu také obviněná. Oba jsou - stejně jako další tři obvinění Zoltán Andruskó, Tomáš Szabó a pravděpodobný střelec Miroslav Marček - nyní ve vazbě.

Z komunikace, z níž v minulých dnech citovala slovenská média, je zřejmé, že po vraždě se Kočner obával pádu vlády. Zsuzsové napsal, že Směr se musí udržet u moci, protože „jinak skončí všichni v base“. Varoval, že v případě převzetí moci současnou opozicí jim nepomůže ani „odstěhovat se na severní pól“.

Když Zsuzsová vyjádřila obavy, že nejmenší vládní strana Most-Híd může koalici opustit, Kočner jí napsal, že v záloze je Marián Kotleba, který vládu podrží. Zároveň se pochlubil, že u nejvyššího soudu domluvil, aby soud nerozpustil Kotlebovu Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS).

„Soud řekne, že nejsou fašisté,“ napsal Kočner. Nejvyšší soud nakonec Kotlebovu stranu opravu nerozpustil.

Kotlebovci jakýkoli kontakt s Kočnerem odmítají. „Kočnera považujeme za mafiána a zločince. Pod vládou LSNS by už byl dávno odsouzený,“ uvedl místopředseda strany Martin Beluský.

Vedení vládní strany Směr důrazně odmítlo, že by se po vraždě novináře a jeho snoubenky v zájmu udržení moci ucházelo o podporu LSNS.

„V tomto období jsme zvažovali jen dvě možnosti. První byly předčasné volby plánované na 7. července 2018. Druhou, pro kterou se rozhodl tehdejší předseda vlády Robert Fico, bylo podání demise, co umožnilo rekonstrukci vlády a udržení stability stávající vládní koalice. Současné období potvrzuje, že tato varianta se ukázala jako zcela správná,“ uvedlo vedení Směru ve svém prohlášení.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Tisková konference po vraždě Jána Kuciaka v únoru 2018. Na snímku tehdejší slovenský premiér Robert Fico (vpředu), ministr vnitra Robert Kaliňák (vpravo) a policejní prezident Tibor Gašpar s odměnou milion eur v hotovosti

Reklama

Výběr článků

Načítám