Hlavní obsah

Johnson v dopise EU označil irskou pojistku za nedemokratickou, Brusel ji nezruší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson poslal v pondělí dopis předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, ve kterém uvedl, že irská pojistka je nedemokratická a musí být zrušena. Pokud by byla zrušena, britský parlament už dříve vyjednanou dohodu o odchodu z EU schválí. Brusel však jeho návrh odmítl, napsala v úterý stanice BBC.

Foto: Peter Nicholls, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Evropská komise uvedla, že britský premiér Johnson nepřišel s žádným „právně funkčním řešením”, protože nespecifikoval, co by mělo být alternativou k irské pojistce. „Pojistka je zárukou, že se vyhneme pevné hranici na Irském ostrově, než se najde alternativa,” reagoval Tusk.

„Byla to jasná a trvalá pozice EU, která přetrvává,” dodal k irské pojistce irský ministr zahraničí Simon Coveney.

Pojistka má chránit mír, podle premiéra ho ohrožuje

Johnson v dopisu varoval, že se rychle blíží datum odchodu z EU naplánované na 31. října. „Čas se velmi krátí. Ale Spojené království je připraveno jednat rychle. Jsem přesvědčen, že by parlament byl schopen jednat rychle, kdybychom byli schopni dosáhnout dohody bez irské pojistky,“ napsal Johnson.

Schválení dohody podle něj brání právě irská pojistka, která má zajistit, že mezi Irskem a Severním Irskem nevznikne pevná hranice. Johnson v textu uvedl, že je především „nedemokratická a v rozporu se suverenitou Spojeného království”.

Podle něj je ustanovení také v rozporu se záměrem Velké Británie mít dobré dlouhodobé vztahy s EU, a dokonce prý ohrožuje dohodu o míru v Severním Irsku. Přitom právě pro tuto dohodu, která ukončila dlouholeté násilí v oblasti, je klíčové, že nevznikne pevná hranice mezi Irskem a Severním Irskem. Irská pojistka se nicméně nelíbí unionistům ze strany DUP, kteří jsou pro těsný svazek Severního Irska s Londýnem a na jejichž hlasech je závislá menšinová Johnsonova vláda.

Premiér opět navrhl tzv. alternativní ujednání, o nichž Británie s EU jednala, ale jejichž podoba není jasná a Johnson je blíže nespecifikoval. „Spojené království a Evropská unie se již shodly, že 'alternativní ujednání' by mohla být součástí řešení. Proto navrhuji, aby byla pojistka nahrazena závazkem, že taková ujednání uvedeme v platnost - bude-li to možné - před koncem přechodného období, a to jako součást budoucích vztahů,” napsal Johnson Tuskovi. V přechodném období by zůstala hranice otevřená.

V Irsku neuspěl

Johnson v pondělí také vyzval Francii a Německo, které tento týden navštíví, aby v otázce brexitu přistoupily na kompromis. Více než hodinu o plánovaném odchodu Británie z EU hovořil po telefonu s irským premiérem Leem Varadkarem. Ten ale zopakoval, že dohoda, kterou už jednou vyjednala s EU předchozí britská premiérka Theresa Mayová, by se neměla znovu otevírat.

Johnson je pod tlakem, protože v neděli unikla do tisku důvěrná vládní analýza o dopadech brexitu bez dohody, který by způsobil nedostatek paliva, potravin a léků i chaos v dopravě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám