Hlavní obsah

Merkelová s Orbánem připomněli otevření hranic před 30 lety

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kancléřka Angela Merkelová přicestovala v pondělí do západomaďarského města Sopron, aby si společně s maďarským premiérem Viktorem Orbánem připomněli tzv. Panevropský piknik, který se zde konal přesně před třiceti lety. Asi 600 občanů bývalé Německé demokratické republiky (NDR) tehdy využilo dočasného otevření hranic a dostalo se do Rakouska.

Foto: MTI, .

Angela Merkelová a Viktor Orbán

Článek

Merkelová poděkovala Maďarsku za tento čin, který podle kancléřky sehrál důležitou roli ve sjednocení Německa.

„My Němci s velkou vděčností vzpomínáme na to, že Maďarsko přispělo ke zrušení rozdělení Evropy a ke sjednocení Německa,“ řekla německá kancléřka.

Maďarsko chrání Evropu

Premiér Orbán rovněž zdůraznil, že Panevropský piknik byl klíčovou událostí v procesu sjednocení Evropy.

Předseda maďarské vlády na společné tiskové konferenci také reagoval na výhrady některých Němců pocházejících z bývalé NDR, že před 30 lety Maďarsko bouralo ploty na hranicích a dnes je staví.

„Před třiceti lety jsme bourali ploty proto, aby mohli být svobodni a mohli žít v bezpečí. Dnes, po třiceti letech, proto chráníme jižní hranice Evropy, aby mohli být nadále svobodni a mohli žít v bezpečí. Naše vnější hranice jsou také vnější hranicí Německa, které je součástí schengenské zóny,“ konstatoval Orbán. Maďarský premiér opětovně vyzval Brusel, aby se podílel na nákladech na ochranu vnější hranice schengenského prostoru.

Foto: MTI, .

Merkelová se rovněž vyslovila za společnou ochranu evropských hranic, aby bylo možné v schengenském prostoru udržet volný pohyb. „K tomu je důležité uzavřít dohody se státy, odkud uprchlíci přicházejí, aby mohli zůstat ve svých zemích,“ dodala Merkelová.

Podle deníku Blikk doprovázel Merkelovou v Maďarsku početný tým lékařů. V posledních měsících se totiž u německé kancléřky projevil silný třes.

Události před 30 lety

Panevropský piknik byl původně pokojnou akcí u města Sopron. Akce však nakonec vyvrcholila 19. srpna 1989 tříhodinovým otevřením maďarsko-rakouské hranice, čehož využilo několik stovek občanů tehdejší NDR k útěku na Západ.

„V té době stále platil rozkaz, že maďarští pohraničníci mají střílet po každém, kdo se pokusí ilegálně překročit hranice. Vojáci však naštěstí tento rozkaz nesplnili, žádný z nich nepoužil zbraň a vše proběhlo bez násilí,“ vzpomínal přímý účastník Panevropského pikniku János Hegyi.

Tehdejší německý kancléř Helmut Kohl označil později tyto události za „odstranění první cihly z Berlínské zdi“.

Foto: MTI, .

Po tomto symbolickém aktu se v Maďarsku začali shromažďovat občané bývalé NDR v naději, že je Maďaři pustí na Západ. Maďarsko se nakonec 11. září 1989 rozhodlo, že pustí východní Němce bez omezení přes hranice na Západ.

Reklama

Výběr článků

Načítám