Hlavní obsah

Loď s migranty odmítla plout od Itálie až do Španělska. Cestující už vyskakují do moře

• Aktualizováno

Španělská vláda v neděli nabídla humanitární lodi Open Arms, která kotví už přes dva týdny u italského ostrova Lampedusa a nyní má na palubě 107 migrantů, aby přistála ve španělském přístavu Algeciras. Informovala o tom agentura Reuters. Loď však kvůli krizi na palubě odmítla, přístav ve Španělsku je podle mluvčí příliš daleko a cestující se musí vylodit ihned. Někteří se už pokusili k Lampeduse doplavat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Několik migrantů se pokusilo doplavat k ostrovu LampedusaVideo: AP

 
Článek

Loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms nabídku španělské vlády odmítla a do přístavu Algeciras nepopluje kvůli krizové situaci na palubě.

„Nepřijímáme španělský návrh, protože jsme ve stavu extrémní humanitární nouze. (Migranti) se teď okamžitě potřebují vylodit,“ uvedla mluvčí organizace Open Arms. „Je nemyslitelné pokračovat v plavbě dalších šest dní, a právě tak dlouho by nám trvalo doplout do Algecirasu,“ dodala.

V neděli se několik migrantů se záchrannými vestami pokusilo k ostrovu doplavat. Posádka humanitární lodi je však dostala zpět na palubu. "Varujeme už řadu dní, že zoufalství má svou mez," uvedl zakladatel organizace Óscar Camps. "Co víc potřebuje (italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy) Matteo Salvini pro svou politickou kampaň - nějaké mrtvé?" dodal Camps.

Rozhodnutí italských úřadů uzavřít všechny přístavy humanitárním lodím označil Madrid v komuniké za „nepřijatelné”, informovala agentura AFP.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Loď Open Arms

Open Arms původně 160 migrantů zachránila u Libye. Minulý týden italský oblastní soud kraje Lazio rozhodl, že loď smí vplout do italských vod a migrantům má být poskytnuta pomoc. Zakotvení v přístavu ale výslovně nenařídil.

Italský ministr vnitra a šéf protiimigrační Ligy Matteo Salvini v sobotu povolil stanout na břehu 27 nezletilým z humanitární lodi. Učinil tak podle svých slov nerad na pokyn premiéra Giuseppa Conteho. Už dříve italské a maltské úřady umožnily vylodění více než dvěma desítkám migrantů, mimo jiné těhotným ženám, dětem či lidem se zdravotními problémy a jejich doprovodu.

Foto: Francisco Gentico, ČTK/AP

Nezletilí migranti bez doprovodu se mohli vylodit na ostrově Lampedusa.

Kromě lodi organizace Open Arms čeká na povolení italských úřadů k zakotvení i plavidlo Ocean Viking provozované organizacemi Lékaři bez hranic (MSF) a SOS Méditerranée a plující pod norskou vlajkou. To se nyní pohybuje jižně od Sicílie a na palubě stále má 356 afrických migrantů. Ty nalodila posádka mezi 9. a 12. srpnem, jsou mezi nimi čtyři ženy a stovka nezletilých, většina ve věku 15 až 18 let.

Foto: Hannah Wallace Bowman, ČTK/AP

Migranti v gumovém člunu nedaleko záchranné lodi Lékařů bez hranic Ocean Viking

Z policejní lodi se na Lampeduse v noci vylodilo 57 tuniských migrantů. Informoval o tom v neděli deník La Stampa. Policisté Tunisany natěsnané do šestimetrové lodi zaznamenali u skalnatého neobydleného ostrůvku Lampione, který leží východně od Lampedusy.

Jednoho mladíka po vylodění odnesli v nosítkách. Mezi Tunisany byly i dvě ženy, jedna z nich je těhotná. Policie se snaží zjistit, jak šestimetrová loď unikla kontrolám a dostala se až k ostrovu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám