Hlavní obsah

Po fatálním selhání policie v případu vraždy 15leté dívky padají v Rumunsku hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť

V souvislosti s nekompetentním postupem policie v případu dívky, která před tím, než byla zavražděna, třikrát marně volala o pomoc na tísňovou linku, v úterý rezignoval rumunský ministr vnitra Nicolae Moga. Policii trvalo 19 hodin, než vnikla do domu pachatele, to už ale bylo pozdě. Policie čelí obvinění z neschopnosti, minulý pátek byl odvolán policejní šéf Ioan Buda.

Foto: Andreea Alexandru, ČTK/AP

Improvizovaný památník s fotografií zmizelé a zavražděné dívky.

Článek

Moga v krátkém prohlášení uvedl, že rezignoval, aby „zachránil část prestiže úřadu, který byl vážně ovlivněn nedostatky některých zaměstnanců“.

V pondělí už v souvislosti s kauzou 15leté dívky rezignoval šéf telekomunikačních služeb, které zodpovídají za tísňovou linku, na kterou oběť volala.

K vraždě 15leté Alexandry Macešanuové se přiznal 65letý Rumun Gheorghe Dinca. U výslechu navíc uvedl, že unesl a zabil nejen ji, ale také 18letou Luizu Melencuovou, která byla nezvěstná od dubna. Uvedl to obhájce podezřelého.

„Můj klient řekl, že dvě teenagerky s ním šly dobrovolně, ale v obou případech brzy poté vypukl konflikt a on je udeřil. Rány zavinily jejich smrt,“ řekl advokát Alexandru Bogdan, podle kterého se Dinca přiznal už v neděli.

Během víkendové prohlídky jeho domu v Caracalu našli policisté lidské pozůstatky a šperky, které patřily Alexandře. Policie uvedla, že pozůstatky, které poslala na analýzu DNA, patří dívkám.

Selhání policie

Rodiny obou obětí viní policii ze selhání. Zcela evidentní je to v případě Macešanuové, která minulou středu stopovala a nastoupila k Dincovi do jeho taxíku. Ve čtvrtek dopoledne kolem jedenácté se jí podařilo třikrát zavolat na linku 112 a sdělit dispečinku, že ji řidič unesl, zbil a znásilnil a drží ji ve svém domě. „Už jde, už jde!“ křičela vystrašeně v posledním hovoru.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Rumunskem otřásl případ dvou zavražděných stopařek, k vraždě se přiznal 66letý muž

Úřady tvrdí, že se jim napřed nedařilo lokalizovat místo, ze kterého dívka volala, a tak policie prohledala tři jiné domy. Dům podezřelého se začal prohledávat celých 19 hodin od posledního zoufalého telefonátu. Policie přitom ještě úplně zbytečně čekala na vydání povolení k prohlídce, ačkoliv to v tomto naléhavém případě vůbec nebylo potřeba.

Čekání zabralo další asi tři hodiny, do domu se tak policisté dostali až v pátek v šest ráno. Nalezli tam už jen lidské pozůstatky na dně sudu s kyselinou. Na pozemku objevili také pytle se zamrazeným masem „nezvířecího původu“.

Protesty vedly k čistkám 

Už v sobotu vyšli kvůli zmizení Alexandry a liknavému postupu policie lidé do ulic. [celá zpráva]

Foto: Inquam Photos, Reuters

Demonstrace v Bukurešti

Ministr vnitra odvolal v pondělí policejního šéfa Ioana Budu a týž den rezignoval Sorinel Vasilca, šéf rumunské speciální telekomunikační služby (STS), která má vojenský status a má na starosti především zabezpečenou komunikaci, ale také vyhledávání místa volání na tísňovou linku. Vasilca uvedl, že podává demisi do rukou prezidenta, protože „nechce ovlivnit prestiž instituce“. „Moje rezignace nesouvisí s nějakými chybami nebo mezerami ani se stínem pochybnosti ohledně přijetí a lokalizace nouzových hovorů na tísňovou linku 112,“ uvedl Vasilca a popřel, že by se dopustil nedbalosti.

Policie STS vinila, že poskytla špatné údaje o místě, odkud dívka volala, uvedl server Romania-Insider.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Rumunka demonstruje proti neschopnosti policie.

Ministerstvo vnitra také zahájilo předběžné vyšetřování zasahujících mužů – pěti policistů a tři agentů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám