Hlavní obsah

Zelenského strana je favoritem nedělních ukrajinských voleb

Kyjev

V novém ukrajinském parlamentu, o jehož složení v neděli rozhodnou voliči v předčasných volbách, zasednou pravděpodobně zástupci pěti politických stran. Vyplývá to z výsledků jednoho z posledních průzkumů veřejného mínění, o němž v pátek informovala kyjevská média. Jasným favoritem voleb zůstává strana prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Strana Volodymyra Zelenského má podle průzkumu Razumkovova centra šanci na zisk více než 44 procent hlasů. S velkým odstupem následuje proruská Opoziční platforma s 13,3 procenta a strana Otčina expremiérky Julije Tymošenkové s 8,5 procenta hlasů.

Pětiprocentní hranici potřebnou pro vstup do jednokomorového parlamentu mají ještě šanci překonat strana Evropská solidarita bývalého prezidenta Petra Porošenka (7,5 procenta) a strana Hlas rockového muzikanta a zpěváka skupiny Okean Elzy Svjatoslava Vakarčuka (6,8 procenta). Jedenáct procent voličů se dosud nerozhodlo.

Volební průzkum nepodává přesnou informací o předpokládaných výsledcích hlasování, protože v ukrajinském smíšeném volebním systému jsou parlamentní mandáty rozdělovány podle stranických kandidátek jen pro polovinu křesel. O druhé polovině rozhodne většinové hlasování v jednomandátových obvodech a výsledky je podle sociologů obtížné předpovědět.

Volební místnosti se na Ukrajině otevřou v neděli v 8:00 hodin SELČ, hlasování skončí o dvanáct hodin později. První předběžné výsledky lze očekávat nejdříve hodinu před půlnocí SELČ.

Prezident Zelenskyj v pátečním televizním prohlášení vyjádřil lítost nad nízkým počtem stran, které se zřejmě do sněmovny dostanou. Jeho návrh na snížení hranice pro vstup do parlamentu z pěti na tři procenta parlament v květnu odmítl projednávat. Neuspěl ani jeho návrh snížit podíl poslanců zvolených podle většinového systému.

Zelenskyj požaduje osvobození námořníků a propuštění Sencova

V projevu požadoval, aby bylo bezpodmínečně osvobozeno čtyřiadvacet ukrajinských námořníků, kteří byli loni zadrženi ruskými jednotkami při incidentu v Kerčském průlivu a v Moskvě čekají na soud kvůli údajnému narušení ruských hranic. „Skutečně chceme, aby takový okamžik nastal co nejdříve,” uvedl prezident a navrhl i výměnu proruského novináře Kyryla Vyšynského stíhaného za vlastizradu za režiséra Oleha Sencova odsouzeného v Rusku na dvacet let.

Reklama

Výběr článků

Načítám