Hlavní obsah

Raketu zabavenou italským neofašistům prodala před 25 lety katarská armáda

Turín

Raketa vzduch-vzduch, kterou italská policie zabavila v pátek v Turíně při zátahu proti krajně pravicovým extremistům, patřila katarské armádě, která ji před 25 lety prodala „spřátelenému” státu. Oznámila to v úterý italská policie. Zátah, při němž byly zatčeny tři osoby, byl výsledkem vyšetřování zaměřeného na Italy, kteří bojovali v Donbasu na východě Ukrajiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zabavila italským extremistům raketu vzduch-vzduch a automatické útočné puškyVideo: AP

 
Článek

Jeden ze zatčených, bývalý celní inspektor Fabio Del Bergiolo, se raketu francouzské výroby Matra Super 530F vážící přes 200 kg pokoušel prodat za 470 000 eur (přes 12 milionů korun). Zájem projevil státní úředník nejmenované země, který k ní ale požadoval dokumentaci, napsal deník La Repubblica. Del Bergiolo v roce 2001 kandidoval do Senátu za neofašistickou stranu Forza Nuova (Nová síla).

Šedesátiletý Del Bergiolo byl zadržen jako prostředník při prodeji. Raketu a další zbraně z malého arzenálu nabízeli 42letý švýcarský občas Alessandro Monti a 51letý Fabio Bernardi, uvedla stanice CNN. Všichni byli zadrženi po nálezu rakety v hangáru.

Katarská armáda oznámila, že raketu vzduch-vzduch středního doletu z osmdesátých let před čtvrtstoletím odprodala v rámci rozsáhlejšího zbrojního kontraktu. Kupcem byl spřátelený stát, jehož jméno uvedeno nebylo. „Katarské úřady zahájily okamžité vyšetřování spolu s italskými partnery a úřady spřáteleného státu, který si v dané chvíli nepřeje být jmenován,” uvedl mluvčí katarského ministerstva zahraničí.

Podle italské policie byla raketa funkční, i když byla bez nálože. Při zátahu proti extremistům byly zabaveny i nejnovější modely automatických útočných pušek, samopaly, pistole a také množství nacistických insignií a historické plakety s nacistickými symboly.

Kyjev už loni předal italským úřadům seznam 25 Italů, kteří od roku 2014 bojovali v řadách proruských separatistů. Soupis dala dohromady ukrajinská tajná služba, italské úřady začaly posléze věc vyšetřovat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám