Hlavní obsah

Bouře zabila v Řecku dva Čechy, na pláži se s nimi převrátil karavan

– Atény • Aktualizováno

Při bouřích s krupobitím zemřelo v Řecku ve středu večer nejméně šest zahraničních turistů, mezi nimiž byli i dva starší Češi, uvedla agentura Reuters. Smrt české dvojice potvrdilo ministerstvo zahraničí. Zemřela poté, co se kvůli silnému větru převrátil obytný přívěs na poloostrově Chalkidiki na severu země. Při bouřích bylo zraněno nejméně 100 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při bouři se s českou dvojicí převrátil jejich karavanVideo: Reuters

 
Článek

Čeští turisté zemřeli podle AFP po převrácení karavanu poblíž města Nea Propontida. V karavanu byli podle některých informací starší manželé a jejich syn. Ten neštěstí přežil se zraněními. České ministerstvo zahraničí smrt dvou Čechů potvrdilo. Karavan měl podle záběrů značku kraje Vysočina, v jeho okolí byly poházené věci.

Foto: Giannis Moisiadis, ČTK/AP

Pláž u městečka Sozopoli na Chalkidiki po noční bouři

Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová uvedla, že zraněný muž skončil v místní nemocnici. „České velvyslanectví v Aténách poskytuje na místě veškerou potřebnou pomoc," uvedla mluvčí. Informace o dalších zraněných Češích nyní ministerstvo nemá.

Při bouřích zemřela i Rumunka se svým osmiletým synem, když se propadla střecha turisty oblíbené restaurace v Nea Plagia. Zemřel i 39letý Rus s dvouletým chlapcem, uvedl Greek Reporter. Spadl na ně strom.

Asi sto lidí bylo zraněno, uvedl bulvární list The Sun. Většina z nich utrpěla zlomeniny: „Je to poprvé v mé 25leté kariéře, kdy jsem zažil něco takového,“ řekl stanici Open TV ředitel místního zdravotního střediska v Nea Moudanii Athansios Katsas. „Bylo to tak náhlé a prudké,” dodal k bouři. Zranění mají mezi osmi měsíci a sedmdesáti lety.

Na místě zasahovalo 140 hasičů, kteří pracovali celou noc. Místní úřady vyhlásily na Chalkidiki mimořádný stav.

Prudká změna počasí ukončila vedra

Severní část Řecka, kde tráví první část letních prázdnin u moře tisíce cizinců, zasáhla divoká bouře po několika dnech s tropickými teplotami blížícími se 40 stupňům. Ve středu večer začaly Chalkidiki a okolní oblasti bičovat prudké lijáky a krupobití. Vítr vyvracel stromy a ničil střechy budov.

Jeden svědek řekl stanici ERT, že bouře, která převracela auta, trvala jen dvacet minut, přesto napáchala ohromné škody. Šéf civilní ochrany v severním Řecku Charlambos Steriadis popsal prudkou bouři jako „bezprecedentní jev“.

Řecký fotograf Constantine Emmanouilidi dodal, že to byla nejděsivější věc, jakou kdy viděl: „Už mnoho let jsem sledoval bouře, ale to, čeho jsem byl svědkem dnes v noci, byla ta nejstrašnější věc v mém životě. Měli jsme v řeckém Chalkidiki silnou bouři a blesky změnily noc v den. Nemohl jsem věřit svým očím a potřeboval jsem nějaký čas, abych to vůbec strávil.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám