Hlavní obsah

Separatisté na Donbasu vypálili na vojenskou sanitku, zabili jednoho vojáka

Kyjev/Doněck

Separatisté na východě Ukrajiny vypálili v pondělí na armádní sanitku převážející zraněného protitankovou střelou. Jednoho vojáka zabili a další dva zranili. Oznámilo to v pondělí ukrajinské velení.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinští vojáci

Článek

„Okolo 10:50 (9:50 SELČ) při plnění úkolu zdravotníků evakuovat zraněného v obci Vodjane byl ruskými okupanty cynicky ostřelován sanitní automobil jednoho z oddílů. Bojovníci napadli vozilo typu Hummer protitankovou řízenou střelou,“ uvádí se v armádním komuniké, z něhož cituje list Ukrajinska pravda. Ukrajinská armáda označuje separatisty za ruské okupanty.

Následkem útoku zahynul na místě jeden voják a dva další byli zraněni. Jeden z nich – zdravotník – je v kritickém stavu, uvedl list.

Velitelství ukrajinských sil zdůraznilo, že střelba po sanitních vozech porušuje mezinárodní právo a ukazuje, že separatisté nectí normy mezinárodního práva.

Kyjev obviňuje Moskvu z okupace svého území na Donbasu, které mají pod kontrolou proruští separatisté. Jakékoli zapojení do konfliktu, který si od jara 2014 vyžádal na 13 000 mrtvých, Rusko stále popírá.

Střety nabývají na intenzitě

Separatisté ze samozvané Doněcké lidové republiky naopak uvedli, že vládní síly během uplynulého týdne porušily příměří ve 170 případech, přičemž na povstalecké území vypálily více než 3300 nábojů. Tato palba podle povstalecké agentury DAN zabila jednoho povstaleckého vojáka a zranila čtyři civilisty. V pondělí se kvůli palbě ocitlo bez proudu patnáct vesnic, uvedla agentury DNR-News.

Reklama

Výběr článků

Načítám