Hlavní obsah

Vedra v Evropě zabíjejí, ve Francii naměřili rekordních 45,9 °C 

• Aktualizováno

V pátek padl ve Francii třikrát za sebou absolutní teplotní rekord. Nový, naměřený ve městě Gallargues-le-Montueux na jihu země, má hodnotu 45,9 stupně Celsia, uvedla stanice BBC. Ve Francii platí výstraha kvůli extrémním vedrům, která zemi sužují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Teploty ve Španělsku a Francii se pohybují i přes 40 stupňů CelsiaVideo: Reuters

 
Článek

Francouzský teplotní rekord se v pátek měnil natřikrát. Nejdříve ve městě Carpentras severně od Marseille naměřili v pátek před 14. hodinou teplotu 44,3 stupně Celsia, čímž byl stanoven nový teplotní rekord pro celou Francii. O hodinu později naměřili ve Villevieille dokonce 45,1 stupně. „V 15:00 bylo ve Villevieille 45,1 stupně, poprvé byl ve Francii překročen práh 45 stupňů,” napsal na Twitteru pracovník francouzské meteorologické služby Météo France Etienne Kapikian.

Následně ve městě Gallargues-le-Montueux naměřili dokonce 45,9 stupně Celsia.

Horký vzduch přichází podle meteorologů ze severní Afriky. Důvodem je tlaková výše na střední Evropou a nepohybující se bouře na Atlantikem.

Do pátku ve Francii platil teplotní rekord z 12. srpna 2003, kdy v departementu Gard naměřili 44,1 stupně Celsia.

Meteorologové v pátek na řadě míst očekávají teploty mezi 42 a 45 stupni. Už ve čtvrtek padl rekord pro měsíc červen, když v obci Montclus zaznamenali 43,5 stupně Celsia. Ten byl v pátek opět přepsán.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Fontány na Trocaderu v Paříži

Podle ministerstva zdravotnictví od vypuknutí vlny veder na začátku týdne čtyři lidé ve Francii utonuli. Ministryně Agnès Buzynová upozornila obyvatele, aby se nekoupali v příliš studené vodě a minimalizovali tak riziko teplotního šoku. Také odrazovala od jakýchkoli venkovních sportovních aktivit poté, co severně od Marseille zřejmě podlehl úžehu muž při projížďce na kole.

O „extrémním riziku“ hovoří také meteorologové v sousedním Španělsku, kde úřady oznámily první oběť vysokých teplot.

První oběti veder hlásí také Španělsko, napsala agentura AFP. V obci v jižním regionu Andalusie zahynul v pátek 17letý mladík, který se chtěl v horku osvěžit v bazénu, po koupeli ale začal mít křeče a ani po převezení do nemocnice se ho nepodařilo zachránit. Ve Valladolidu na severu Španělska podlehl úžehu už ve čtvrtek 93letý muž.

Foto: Albert Gea, Reuters

hašení požáru poblíž španělské Bovery

Ve Španělsku by mohly teploty vystoupat na 42 stupňů Celsia a na severovýchodě země platí v řadě okresů rovněž nejvyšší, červený stupeň varování. V Katalánsku zároveň stovky hasičů celou noc pokračovaly v boji s rozsáhlým lesním požárem, který už v okolí obce Torre del Español spálil tisíce hektarů. Podle velitele hasičů Antonia Ramose region takto vážný požár od přelomu tisíciletí nezažil.

Extrémní vedra ve Francii a Španělsku zřejmě definitivně poleví až po víkendu. Například Paříž podle předpovědí zažije nejteplejší den v sobotu, kdy zde má být mezi 38 a 39 stupni.

Reklama

Výběr článků

Načítám