Hlavní obsah

V Janově odstřelili pilíře spadlého dálničního mostu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janov
Aktualizováno

Italští střelmistři v pátek ráno provedli demolici posledních dvou pilířů zříceného Morandiho mostu v italském Janově. Současně s likvidací posledních zbytků mostní konstrukce se bourají i některé domy, jež pád mostu poškodil, napsal list Corriere dela Serra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odstřel trosek pilířů mostu v JanověVideo: AP/Reuters

 
Článek

„Ten most jsem stavěl, byl jsem jedním z mnoha dělníků, kteří tam pracovali. Nikdy jsem si nemyslel, že by se mohl zřítit,“ popsal jeden z obyvatel Janova, který sleduje postup bouracích prací.

„Narodil jsem se tady. Nebourá se jen dům, ale likviduje se i má minulost, vzpomínky na celý můj život,“ říká jeden z obyvatel domu, který jde k zemi stejně jako zbytek mostu.

Záznam: Demolice trosek zříceného mostu v JanověVideo: AP/Reuters

V Janově se jen nelikviduje, ale po téměř více než deseti měsících od zřícení části Morandiho mostu odstartovaly na začátku tohoto týdne betonářské práce na základech prvního pilíře nového mostu. Jeho budování vede místní rodák, architekt Renzo Piano, který se těší mezinárodnímu renomé.

Foto: Reuters

Odstřel trosek pilířů Morandiho mostu v Janově

Podle listu La Stampa by se nový most měl podobat lodi. Konstrukce z oceli má být v noci osvícena pomocí elektřiny ze solárních panelů. Piano pro své rodné město silniční stavbu navrhl zdarma. Změnit se má také prostor pod mostem. Plánuje se vznik zcela nové čtvrti.

Ministr dopravy Danilo Toninelli řekl, že nový most bude slavnostně otevřen na jaře 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám