Hlavní obsah

Počet extremistů v Německu dosáhl rekordu, třetina jsou islamisté

Berlín

V Německu podle místní kontrarozvědky žilo v loňském roce kolem 24 100 pravicových extremistů, 32 tisíc levicových radikálů a 26 500 islamistů, píše se ve zprávě Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV) neboli civilní kontrarozvědky. Počty extremistů vzrostly a jsou to maxima od doby, kdy se Německo opět sjednotilo.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr vnitra Horst Seehofer

Článek

Počet pravicových radikálů stoupá podle zprávy nepřetržitě od roku 2014. Z pravicových extremistů je 12 700 těch, kteří jsou podle kontrarozvědky ochotni páchat násilí. Mezi nepřátele krajní pravice patřili podle zprávy cizinci, žadatelé o azyl, muslimové, stejně jako politici. Ze zprávy vyplývá, že se zvýšil počet útoků o 4,6 procenta na 12 582 případů.

V centru pozornosti bezpečnostních úřadů jsou radikální islamisté, a především navrátilci z bojů v Sýrii a Iráku. Zpráva varuje, že počet navrátilců se bude zvyšovat a může se rozdmýchat radikální islamistická scéna v Německu. Salafistů, tedy radikálních islamistů, je podle BfV v Německu kolem 11 300, což je také rekordní počet.

Spolkový úřad na ochranu ústavy sleduje vývoj kolem pravicových extremistů, kteří se nazývají Říšští občané. Stoupenci tohoto hnutí neuznávají autoritu současného vládního systému a namísto toho žijí podle zákonů z období Německé říše a nacistického Německa.

Mnozí z nich odmítají platit daně a pokuty. V Německu se podle zprávy kontrarozvědky hlásilo k tomuto hnutí v loňském roce 19 tisíc lidí. Jejich počty v porovnání s rokem 2017 vzrostly, tehdy se k nim hlásilo 16 500 lidí. Velká část Říšských občanů je ve věku 40 až 60 let a ze tří čtvrtin ji tvoří muži. „Nálezy zbraní u těchto stoupenců dokazují jejich nebezpečnost,” sdělil ministr vnitra Horst Seehofer (CSU).

Silnější levicový radikalismus

Narostl i počet levicových radikálů, kterých je podle zprávy 32 tisíc a těch, kteří by se uchýlili k násilí je kolem 9000 lidí.

„Rok 2018 znovu ukázal, že se nebezpečí pro naši otevřenou společnost stala různorodější a komplexnější,“ řekl Seehofer, který v tomto kontextu hovořil i o letošní vraždě politika sesterské Křesťanskodemokratické unie (CDU) Waltera Lübckeho, za kterou podle vlastního přiznání stojí pravicový radikál.

Reklama

Výběr článků

Načítám