Hlavní obsah

Lukašenko dostal pozvání na letošní oslavy SNP

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Běloruský prezident Alexander Lukašenko dostal pozvánku na letošní oslavy 75. výročí vypuknutí Slovenského národního povstání (SNP). Podle Denníku N měl Lukašenka pozvat předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (Slovenská národní strana).

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko

Článek

Podle listu pozvání nekonzultoval s ostatními ústavními činiteli a dostal tak do nepříjemné situace prezidentku Zuzanu Čaputovou, premiéra Petra Pellegriniho i vedení slovenské diplomacie. Oficiální seznam hostů zatím neexistuje a nikdo ze zahraničí zatím nepotvrdil účast na oslavách SNP.

Pellegrini na návštěvě Ruska a USA pozval i Vladimira Putina a Donalda Trumpa, ale ti nepřijedou. Čaputová ve čtvrtek uvedla, že oficiálně oznámila Lukašenkovi, že Dankovo pozvání na oslavy SNP není z prezidentské úrovně. „Prezidenta musí pozvat prezident republiky," uvedla Čaputová, která věří, že zmíněné oznámení bude pro Lukašenka jasným signálem. Dodala, že žádné prezidenty zvát nemíní.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko hovoří v české Sněmovně.

Organizátorem letošních oslav výročí SNP je premiér Pellegrini, kterého Danko při pozvání Lukašenka obešel, stejně jako prezidentku Čaputovou. Pozvání nekonzultoval ani s resortem diplomacie. „Předseda parlamentu zve zahraniční partnery na své úrovni. Prezident je vyšší úroveň a takovýto krok přísluší hlavě státu,“ upozornilo slovenské ministerstvo zahraničí.

Bývalý slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan označil Dankův krok za „hrubou chybu“ a připomněl, že Lukašenko je považovaný za posledního evropského diktátora.

Danko po letošní návštěvě Minsku o Lukašenkovi televizi TA3 řekl: „Je to člověk s přehledem, konstruktivní, pragmatický, s obrovskou láskou k národu.“ Lukašenko je u moci od roku 1994 a ve sporném referendu prosadil neomezenou možnost opakovaně kandidovat do funkce hlavy státu. „V zemi je omezena svoboda slova a kritici režimu často končí ve vězení,“ konstatoval Denník N.

Reklama

Výběr článků

Načítám