Hlavní obsah

Trump opět kritizoval londýnského starostu, tentokrát kvůli vraždám

Washington/Londýn

Poté, co byli v Londýně v pátek a v sobotu zavraždění další tři lidé, americký prezident Donald Trump označil londýnského starostu Sadiqa Khana za katastrofu pro britskou metropoli. Je přesvědčen, že by měl odstoupit. Bez toho se podle něj bezpečnostní situace v britské metropoli nezlepší.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Londýnský starosta Sadiq Khan

Článek

Trump přeposlal tweet, v němž komentátorka Katie Hopkinsová označila Londýn za velkoměsto útoků nožem a za ”Khanův Londonistán”. Doplnil ho vlastním vyjádřením: „LONDÝN potřebuje co nejrychleji nového starostu. Khan je katastrofa - a bude to jen horší!”

Trump pak dodal, že že Khan „je národní ostudou, která ničí Londýn”, když přeposlal tweet Jessiky Fletcherové, že „Khan je důvodem, proč nemá chuť brzo navštívit Londýn”.

Starostův mluvčí sdělil, že Khanovy myšlenky jsou nyní s rodinami obětí a že nebude „plýtvat časem odpovídáním na takový druh tweetů”. Khan sám uvedl, že pro něj nemá „nic vyšší prioritu než bezpečnost Londýňanů”.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Khana se zastal šéf labouristů Jeremy Corbyn. Považuje za „naprosto hrozné”, že Trump zneužil tragédii těchto zavražděných lidí k útoku na Khana. „Khan náležitě podporuje policii v její práci, zatímco Katie Hopkinsová šíří nenávistné a rozvracující poznámky,” napsal Corbyn ve svém tweetovém příspěvku.

Tři vraždy za 20 hodin

V pátek odpoledne byl ve Wandsworthu na jihu Londýna ubodán 18letý mladík. O několik minut později byl zastřelen 19letý v Plumsteadu na jihovýchodě Londýna. V sobotu byl ubodán v Tower Hamlets muž přes třicet. Kromě toho byli v sobotu brzo ráno pobodáni dva muži v Claphamu a jeden v Brixtonu.

Policie zadržela 14 lidí včetně několika teenagerů. Dva z nich obvinila z vraždy ve Wandsworthu.

V Londýně bylo od začátku roku zavražděno 56 lidí. Loni touto dobou bylo v hlavním městě spácháno 82 vražd, 48 z nich nožem, což bylo nejvíc za celou dekádu. Loni bylo zavražděno v britské metropoli 136 lidí, tedy 1,5 člověka na sto tisíc obyvatel Velkého Londýna. V New Yorku, který není rozhodně nejnebezpečnějším městem v USA, to bylo více než dvakrát tolik, poznamenala stanice BBC.

Trump a Khan se nesnášejí

Trump nedávno označil Khana, který je muslim pákistánského původu, za naprostého ztroskotance, když Khan kritizoval vládu za pozvání Trumpa na státní návštěvu a řekl, že by neměl jít po červeném koberci.

Jejich vzájemné nepřátelství je staršího data. Khan kritizoval Trumpa za zákaz vstupu lidí z muslimských zemí do USA, prezident zase starostu za to, jak postupoval po teroristickém útoku na mostě v Londýně v roce 2017, při němž přišlo o život 11 lidí. Vyzval také Khana, aby se podrobil testu inteligence.

Reklama

Výběr článků

Načítám