Hlavní obsah

Itálie pustila deset migrantů na své území, zbytek čeká na lodi

Lampedusa

Deseti z celkem třiapadesáti migrantů zachráněných ve Středozemním moři povolila ze zdravotních důvodů v sobotu Itálie vstup na své území. Italský vicepremiér a ministr vnitra Matteo Salvini, který povolení vydal, nicméně zároveň uvedl, že podepsal zákaz vstupu plavidel německé nevládní organizace Sea Watch do italských vod.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Itálie odmítla vpustit do přístavu Lampedusa záchranářskou loď s migrantyVideo: SEA-WATCH.ORG , Reuters

 
Článek

Sea Watch zachránila migranty ve středu u libyjského pobřeží, ale nemohla se svou lodí Sea Watch 3 připlout a zakotvit na italském území.

Až v sobotu Salvini povolil vylodění deseti migrantům včetně dvou těhotných žen na italském ostrově Lampedusa, jižně od Sicílie. Zbylých 43, včetně tří dětí, zůstává na palubě Sea Watch 3, která čeká na moři poblíž ostrova.

Několik německých měst se v pátek nabídlo, že by migranty přijala. O tom ale rozhoduje federální vláda.

Italská vláda tento týden schválila návrh, podle kterého by nevládní organizace musely platit 10 000 - 50 000 eur (zhruba 250 000 - 1,3 miliónu korun) za vstup do italských vod bez povolení tam kotvit. Návrh musí ještě projít parlamentem, kde má vládní koalice většinu.

Salvini se mezitím nechal slyšet, že by loď s migranty měla přistát v Libyi. Podle Sea Watch ale její hlavní město Tripolis není bezpečné a posílat na moři zachráněné uprchlíky do země, kde se válčí je zločinné.

Salvini loď nepustí

Italský vicepremiér zároveň oznámil, že podepsal dekret, který zakazuje lodi Sea Watch 3 vstup, průjezd nebo kotvení v italských vodách. Ten ale musí ještě schválit vláda.

Od roku 2014 podniklo nebezpečnou cestu přes Středozemní moře více než 600 tisíc lidí, kteří prchají před válkou a chudobou z Afriky, Asie nebo Blízkého a Středního východu. Více než 14 tisíc lidí cestu nepřežilo nebo jsou pohřešovaní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám