Hlavní obsah

Rusko zesiluje obranu Krymu, má tam deset protiraketových systémů

Eashington

Rusko během posledních 18 měsíců výrazně posílilo své jednotky na nezákonně anektovaném Krymu, uvedly americké tajné služby. Podle nich poloostrov nyní chrání už pět baterií vyspělého systému protivzdušné obrany S-400. Modernizují se také základny z dob SSSR, uvedl server Defence One, který měl k dispozici satelitní snímky.

Systém protivzdušné obrany S-400 při přehlídce na Rudém náměstí

Článek

Fotografie pořízené soukromou družicí firmy Planet Labs mezi lednem 2018 a dubnem 2019 ukazují, že ostrov nyní chrání pět baterií systému S-410 a pět baterií staršího systému S-300. Proudové letouny jsou rozmístěné na čtyřech základnách.

Jeden z amerických zpravodajských důstojníků uvedl, že aktivity Ruska ukazují, že „záměrně a systematicky buduje své síly na poloostrově“.

Podle Sarah Bidgoodové z Eurasijského programu pro nešíření jaderných zbraní posilování „naznačuje, že má Rusko zájem mít větší kontrolu nad Černým mořem, což by mu pak poskytlo schopnost plánovat a rozšířit moc za svůj aktuální (operační) prostor“.

„Je to významné posilování. NATO bude pod rostoucím tlakem od spojenců v oblasti, aby ukázalo, že je schopno zatlačit ruské pokusy získat větší kontrolu nad Černým mořem,“ dodala.

Předseda branného výboru dolní komory ruského parlamentu Vladimir Šamanov v březnu přiznal, že během posledních dvou let byly na Krymu rozmístěny čtyři divize protivzdušných raketových systémů S-400 Triumf a systémy protivzdušné obrany blízkého dosahu Pancir S2, který je vyzbrojen rychlopalnými protiletadlovými děly ráže 30 mm a raketami země-vzduch.

„V současné době je na Krymu vytvořené dostatečné mezidruhové uskupení sil schopné odrazit jakékoli pokusy o napadení potenciálním nepřítelem,“ dodal pro TASS Šamanov. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám