Hlavní obsah

Zahrada u Arrasu připomíná padlé Čechoslováky

Právo, Tomáš Reiner
Neuville-Saint-Vaast

Za účasti velvyslanců České republiky, Slovenska a místních představitelů byla v úterý v severofrancouzském Neuville-Saint-Vaast slavnostně odhalena zahrada připomínající Čechy a Slováky, kteří tady položili život za svobodné Československo v první i druhé světové válce.

Foto: Tomáš Reiner, Právo

Pohled na pietní místa v Neuville-Saint-Vaast

Článek

„Ode dneška zde máme dvě místa, která je připomínají,“ uvedl při slavnostním otevření český velvyslanec Petr Drulák.

Odkázal na nedaleký hřbitov dvou set československých vojáků padlých v roce 1915 a 1916 a následně i ve čtyřicátých letech minulého století, ať už při obléhání Dunkerquu, nebo při leteckých výpadech na kontinent z řad britské RAF.

Foto: Tomáš Reiner, Právo

Hřbitov československých vojáků se nachází opodál

Zahrada nedaleko Arrasu, který byl za lítých bojů v první válce prakticky celý zničen, se nachází v bezprostřední blízkosti hřbitova francouzských vojáků s tisíci bílými kříži. Je výmluvným dokladem obětavosti Čechoslováků, kteří se dobrovolně hlásili do služby ve francouzských řadách proti Německu, aby pomohli vzniknout republice a později ji a celou Evropu zachránit před Hitlerem.

Tvůrkyně vzdaly hold rotě Nazdar

Ve stínu pod vzrostlými listnáči i jehličnany se vzájemně proplétá stezka a travnatý pás. Může znázorňovat česko-slovenskou pospolitost i opakované krvavé potýkání se válčících stran.

Symbolika však nebyla záměrem, sdělily Právu architektky Lenka Dřevjaná, Zuzana Němečková a Miroslava Staneková z kolektivu Nazdar, pojmenovaného po slavné československé rotě, z níž většina vojáků padla v bitvě u Arrasu v prvních květnových dnech 1915.

Foto: Tomáš Reiner, Právo

Na československém hřbitově je pochováno dvě stě vojáků z obou válek

„Zadáním bylo vytvořit zahradu míru, kde by se lidé mohli v klidu zastavit, zavzpomínat a zamyslet se. Šlo nám o jednoduchost,“ řekla Právu Němečková. Ke spočinutí zde slouží pět lavic z masivního dubu a symbolických je tady „jen“ pět nově vysazených lip.

Na konci, ve zdvihajícím se terénu se stezka vytrácí. „Dál se nabízí už jen výhled do otevřené krajiny, a tím snad i symbolicky do budoucna,“ dodala Němečková.

Zahrada, jejíž založení umožnil finanční dar od nadace Family Foundation podnikatele Karla Komárka a kterou podpořily česká a slovenská diplomacie i francouzská vláda, je jednou z 15 národních zahrad, které v okolí nekropole La Targette vznikají. Nedaleko se nacházejí například zahrady Australská, Skotská, Anglická i Německá.

Reklama

Výběr článků

Načítám