Hlavní obsah

V Německu odstartoval soud s manželi, kteří chtěli útočit ricinovou bombou

– Düsseldorf

V Düsseldorfu odstartoval v pátek za přísných bezpečnostních podmínek proces s manželským párem, který je obviněn z přípravy teroristického útoku. Před porotou stanul 30letý Tunisan Síf Alláh H. a jeho 43letá manželka Yasmine H., kteří se pokusili v loňském roce sestrojit ricinovou bombu.

Foto: Federico Gambarini, ČTK/AP

Tunisan obžalovaný z přípravy ricinové bomby u soudu v Düsseldorfu

Článek

Německé bezpečnostní složky dostaly na manžele tip ze zahraničí, německá média píší, že to bylo od americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

„Oba obžalovaní se dlouhodobě ztotožňovali s idejemi radikální organizace Islámský stát a chtěli se připojit k džihádistům,“ řekla v pátek Verena Bauerová, státní zástupkyně. „Rozhodli se, že odpálí výbušné zařízení v přeplněném prostoru, aby zabili co nejvíce nevěřících. Islámský stát jim doporučil použití tříštivé bomby,“ dodala.

Manželský pár si na internetu objednal chemikálie a také 250 ocelových kuliček a tisíce semen skočce obecného, z něhož se pokoušeli získat olej, aby mohli sestavit ricinovou bombu. Pokud by se jim to povedlo, byla by to první biologická zbraň v Německu.

Výbušnou látku získali ze zábavní pyrotechniky, která je v Německu zakázaná a nakoupili ji v Polsku. Odborníci v posudcích uvedli, že zemřít mohlo až sto lidí.

Policisté zadrželi oba loni v červnu v Kolíně nad Rýnem. Páru hrozí až 15 let vězení. Verdikt by soud mohl vynést na konci srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám