Hlavní obsah

Slováci u Gabčíkova sníží průtok Dunaje, aby mohli Maďaři vyzvednout potopenou loď

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava/Budapešť

Mezi slovenskými a maďarskými vodohospodáři došlo k dohodě, že Slováci u Gabčíkova na čtyři hodiny sníží průtok Dunaje, aby klesla hladina řeky a záchranáři mohli vyzvednout trup vyhlídkové lodě Mořská panna, která se potopila minulou středu v Budapešti. Potvrdila to mluvčí maďarského vodohospodářského podniku Gabriella Siklósová.

Foto: MTI

Záchranná akce na Dunaji.

Článek

Hladina Dunaje totiž stále neklesá a obří lodní jeřáb s nosností 200 tun se nemůže dostat k místu havárie u Markétina mostu.

„Za pomoci slovenské strany se sníží průtok, klesne hladina a lodní jeřáb může proplout pod mostem,“ řekla mluvčí.

Obří lodní jeřáb Ádám Clark kotví od středy na okraji maďarského hlavního města ve čtvrti Újpest, ale kvůli vysoké hladině Dunaje se nemůže dostat na místo neštěstí a vytáhnout vrak vyhlídkové lodě Mořská panna. K úspěšnému proplutí pod Markétiným mostem je nutné, aby hladina vody klesla pod 420 centimetrů. Ve čtvrtek večer dosahovala hladina 460 centimetrů.

Podle televize M1 se trup lodě podaří vyzvednout nejdříve v neděli nebo v pondělí. Potápěči zatím stabilizují vrak lodě a připraví ocelová lana potřebná k jejímu vyzvednutí.

Záchranáři našli ve čtvrtek v Dunaji další těla. Policie je postupně identifkovala. Byl mezi nimi i János P., člen maďarské posádky. V době havárie bylo na lodi 35 lidí, dva členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Sedm lidí se podařilo zachránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám