Hlavní obsah

Ve Francii slaví Den D, Macron v projevu vzpomněl i Čechoslováky

Ver-sur-Mer
Aktualizováno

Po středeční mezinárodní ceremonii v anglickém Portsmouthu se ve čtvrtek přesunuly oslavy 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk do Normandie. Během pietní akce na americkém hřbitově nad pláží Omaha připomněl francouzský prezident Emmanuel Macron také československé vojáky, kteří se účastnili spojenecké invaze v roce 1944. Americký prezident Donald Trump vyzdvihl odvahu, s jakou spojenečtí vojáci podstoupili „křížové tažení” za budoucnost lidstva.

Záznam: Oslavy 75. výročí vylodění spojenců v Normandii na hřbitově v BayeuxVideo: Reuters

 
Článek

„Jste jedni z největších Američanů, jste pýcha a čest naší země. Děkujeme vám z hloubi srdce,” zahájil svůj projev americký prezident Donald Trump na pietní akci v Normandii směrem k veteránům, kteří se oslav účastní.

Vyzdvihl jejich odvahu, s níž riskovali svůj život, když „podstoupili křížové tažení v boji s velkým zlem”.

Foto: Carlos Barria, Reuters

prezident Donald trump s veterány v Normandii.

„Váš příklad nikdy nezestárne, vaše legenda nikdy nezemře, váš duch nikdy nezemře. Krev, kterou jste prolili, a slzy, jimiž jste skropili zemi, nebudou zapomenuty. Nevyhráli jste jen válku, ale vyhráli jste naši budoucnost, přežití naší civilizace. Ukázali jste, jak bránit svůj život,” zakončil Trump.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron a Donald trump s veterány dne D

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na americkém hřbitově v Normandii připomněl také československé vojáky, kteří se účastnili spojenecké invaze v roce 1944. Francie na oběti spojeneckých vojáků, kteří přišli osvobodit pro ně většinou neznámou zemi, nikdy nezapomene, prohlásil. Některé americké veterány vyznamenal řádem Čestné legie.

Poděkování přítomným veteránům pronesl částečně i v angličtině. „Vím, za co jsme vám vděčni, veteráni: za naši svobodu,” uvedl a pokračoval: „Dlužíme všem, kteří bojovali a padli, dlužíme víc než medaile. Dlužíme naplnění odkazu Normandie.”

Trump ve čtvrtek napsal na Twitteru, že pietní akce v Normandii by měly připomínat některé z nejstatečnějších lidí, kteří kdy žili. „Jsme nekonečně vděční!” napsal.

Pietní akce ráno odstartoval francouzský prezident Emmanuel Macron s britskou premiérkou Theresou Mayovou, když položili základní kámen budoucího britského památníku ve francouzské obci Ver-sur-Mer

Ten by měl uctít tisíce britských vojáků, kteří přišli v Normandii během vylodění o život. Mnozí z těch, kteří za úsvitu přistáli na lodích, zahynuli během vyloďování a nestačili ani na francouzskou půdu vkročit, připomněl Macron. „Za naši svobodu vděčíme veteránům," řekl v angličtině. Oslav v Normandii by se mělo účastnit kolem 480 veteránů.

Foto: Philippe Wojazer, ČTK/AP

Veteráni, kteří se účastní pietní vzpomínkové akce k 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk se v Normandii. V pozadí francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová.

„Ve společnosti mužů, kteří zde v těch dnech byli, cítíme pokoru. Našim veteránům bych chtěla říci jediné slovo, které je za těchto okolností vhodné: děkuji,“ vzdala hold veteránům odcházející britská premiérka Theresa Mayová.

Současně připomněla odvahu všech, kteří se bojů účastnili. „Zde v Normandii vzpomínáme na jejich odvahu, službu a odhodlání. Je neuvěřitelné, jakou odvahu v té době měli,“ dodala Mayová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Francii začaly oslavy vylodění spojenců v Normandii před 75 letyVideo: Reuters/AP

Pro ni to bylo poslední oficiální mezinárodní vystoupení ve funkci. Macron jí ve svém projevu poděkoval a dodal, že k Mayové cítí přátelství. Britský tisk si ale povšiml, že ministerskou předsedkyni nechal deset minut čekat.

Foto: Philippe Wojazer, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a britská premiérka Theresa Mayová na oslavách dne D v Normandii

Spojenecká operace Overlord, která začala 6. června 1944, byla největší vyloďovací operací v dějinách vojenství a zlomovou událostí druhé světové války. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156 tisíc spojeneckých vojáků. V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10 tisíc vojáků protihitlerovské koalice a 4000 až 9000 vojáků německého wehrmachtu.

Foto: Bertrand Guay, ČTK/AP

britský princ Charles s manželkou Camillou a britskou premiérkou Theresou Mayovou

Britský deník The Times dnes v této souvislosti napsal, že při oslavách Dne D by se nemělo zapomínat na zásluhy Rudé armády v porážce nacistů. „Její oběti dalece přesáhly ty spojenecké,“ napsal list v komentáři.

Připomínky bitvy o Normandii začaly už ve středu v anglickém Portsmouthu. Zúčastnili se jich britská královna Alžběta II., americký prezident Donald Trump a další státníci. Trump se zúčastní oslav i ve Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám