Hlavní obsah

Počet obětí havárie vyhlídkové lodě v Budapešti stoupl na devět

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí se podařilo jihokorejským potápěčům vyprostit z potopené lodi Mořská panna tělo jedné oběti a u obce Harta objevili další tělo, které už identifikovali. Počet obětí středeční havárie vyhlídkové lodě na Dunaji tak stoupl na 9, devatenáct lidí se stále pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Potápěči se chystají potopit k vraku potopené výletní lodi na DunajiVideo: AP

 
Článek

Server police.hu informoval, že v Dunaji u obce Harta vzdálené 120 kilometrů od místa nehody bylo nalezeno tělo muže, který byl identifikován jako 60letý jihokorejský turista z lodě Mořská panna. „Identifikace těla, které potápěči vyzvedli z vraku lodě, ještě probíhá,“ dodala policie.

Foto: MTI

Záchranáři a vojáci v akci

Deník Blikk uvedl, že z vraku vyprostili tělo ženy.

Jihokorejští záchranáři prosazují, aby se potápěči pokusili dostat postupně všechna těla z potopené lodi. Maďarští záchranáři původně chtěli vyzvednout celou loď, ale nakonec se přiklonili k jihokorejskému návrhu.

Hrozí, že se loď roztrhne

Vrak potopené lodě by měl vyzvednout lodní jeřáb Ádám Clark s nosností 200 tun. Ten se však kvůli vysokému stavu hladiny Dunaje nemůže dostat do Budapešti. Momentálně kotví ve městě Komárom. Odborníci upozorňují, že při zvedání trupu se může lehce stát, že se loď roztrhne. Tuto možnost nepřímo připustil i ředitel maďarského protiteroristického centra TEK János Hajdu, který koordinuje záchranné práce. Loď byla postavena v roce 1949 v Sovětském svazu a její trup se mohl při nárazu do mnohem větší hotelové lodě Viking Sigyn poškodit nebo deformovat.

Foto: MTI

Na Markétině mostě lidé zpívají korejskou píseň Arirang na památku obětí lodního neštěstí

Na palubě vyhlídkové lodě bylo v době nehody 35 lidí, dva maďarští členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Podařilo se zachránit sedm lidí, dalších devět lidí se utopilo a 19 se stále pohřešuje.

Foto: MTI

Na břehu Dunaje u Markétina mostu lidé kladou květiny ahoří svíčky na památku obětí lodního neštěstí.

Budapešťský městský soud v sobotu uvalil měsíční vazbu na ukrajinského kapitána hotelové lodě Viking Sigyn Jurije C. (64). Právní zástupci požadují, aby byl vyšetřován na svobodě a jsou připraveni složit kauci ve výši 15 milionů forintů (1,2 milionu korun), která byla stanovena. Prokurátor proti této možnosti podal námitku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám