Hlavní obsah

Trumpa v Buckinghamském paláci přijala královna

Londýn
Aktualizováno

Americký prezident Donald Trump se svou ženou Melanií přiletěl v pondělí na třídenní státní návštěvu do Velké Británie. Boeing 747 Air Force One přistál dopoledne na letišti v Stanstedu. Odpoledne Trumpa přijala královna Alžběta II. v Buckinghamském paláci. V úterý prezidenta čeká rozhovor s premiérkou Theresou Mayovou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská královna Alžběta II. přijala amerického prezidenta Donalda Trumpa s chotíVideo: AP

 
Článek

Z letiště Trumpa a jeho choť přepravil vrtulník americké námořní pěchoty na zahradu Buckinghamského paláce. Tam hosty přivítali princ Charles a jeho manželka Camilla. Prezidenta s manželkou pak přijala královna.

Foto: Dominic Lipinski, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump v družném rozhovoru s britskou královnou Alžbětou II. při slavnostním banketu.

Setkání s hlavou britské monarchie a členy její rodiny bylo ceremoniálním začátkem Trumpovy státní návštěvy Spojeného království. Trump sice už v Británii po svém zvolení byl, ale ne na státní návštěvě, kterou provázejí všechny pocty.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britská královna Alžběta II. (uprostřed) v Buckinghamském paláci přijala amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ženu Melanii

V zahradě paláce nastoupila čestná stráž a královská garda vypálila u paláce a v londýnském Toweru salvu.

Meghan bude chybět

V pondělí večer uspořádala britská královna Alžběta II. pro amerického prezidenta a jeho ženu banket. Oba pronesli krátký projev.

Foto: Pool, Reuters

Americký prezidentský pár s královnou Alžbětou II.

Královnu doprovodil vévoda z Cambridge princ William s chotí. Chyběla vévodkyně se Sussexu Meghan, která je po narození syna Archieho v šestinedělí. Trumpa nemá v lásce, ve volbách podporovala jeho protikandidátku Hillary Clintonovou. Trump nedávno popřel, že o ní před lety řekl, že je sprostá, ačkoliv je jeho výrok zachycen na nahrávce.

Ještě předtím absolvoval Trump prohlídku Westminsterského opatství, kde položil věnec ke hrobu neznámého vojína, pohlédl si královské umělecké sbírky a popil čaj s princem Charlesem a vévodkyní z Cornwallu.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Letadlo amerického prezidenta Donalda Trumpa po přistání na letišti Stansted

Nelehká jednání Trumpa a Mayové

V úterý bude americký prezident jednat s britskou premiérkou Theresou Mayovou, přičemž se očekává, že oba budou mít v lecčem rozdílné pohledy. Čeká se, že na programu jednání bude otázka klimatických změn. Mluvčí britské vlády ještě před návštěvou v pondělí sdělil, že „Spojené království je rozčarováno americkým rozhodnutím stáhnout se z pařížské klimatické dohody z roku 2017“.

Oba politici také budou jednat o čínské firmě Huawei, kterou Spojené státy zařadily na černou listinu, ale Velká Británie jí nadále umožňuje dodávat součásti pro sítě 5G, které nejsou pro jejich provoz klíčové.

Foto: Hannah McKay, Reuters

Letadlo s americkým prezidentem Donaldem Trumpem přistává v e Velké Británii

Oba také bude dělit názor na brexit. Britská premiérka odmítá odchod bez dohody, zatímco Trump se domnívá, že pokud EU neustoupí, měla by Británie prásknout dveřmi.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Americký president Donald Trump se svou ženou vystupuje z letadla ve Velké Británii.

Trump také ještě před návštěvou řekl bulvárnímu listu Sun, že podpoří Borise Johnsona, horujícího pro tvrdý brexit, aby se stal příštím britským premiérem. Nedělníku Sunday Times zase pověděl, že vůdce Strany pro brexit Nigel Farage by měl být zapojen do jednání britské vlády o odchodu Spojeného království z EU.

Ještě před jednáním s premiérkou se oba státníci zúčastní obchodní snídaně, kam jsou pozváni i ředitel banky Barclay, ředitel zbrojovky BAE Systems a ředitelka farmaceutické firmy GlaxoSmithKline.

Ve středu si Trump připomene 75. výročí vylodění v Normandii v Portsmouthu, odkud vyplouvala část lodí invazní flotily.

Reklama

Výběr článků

Načítám